BMW viert 35 jaar M5 met deze snoodaard

In 1984 kwam de allereerste BMW M5 uit, op basis van de E28 5 Serie. Dat betekent dat het model dit jaar 35 jaar bestaat. Reden voor een feestje, met een gelimiteerd - en volgehangen - model. Maak kennis met de M5 35 Jahre.

Dat er in 35 jaar tijd het nodige is veranderd, is een understatement. De M5 begon als 286 pk sterke zescilinder, inmiddels is het model een paar maatjes gegroeid, en ligt er een V8 in het vooronder. De pk-stijging ten opzichte van zijn oervader: 119 procent. De M5 35 Jahre maakt uiteraard gebruik van het Competition-pakket, waarmee de output op 625 pk en 750 Nm uitkomt.

De prestaties: 0-100 in 3,3 seconden en 0-200 km/u in 10,8 seconden. Laten we daar voor de grap eens de prestaties van de eerder deze week voorgestelde McLaren GT naast leggen. Met nagenoeg hetzelfde vermogen (maar minder koppels, en twee aangedreven wielen minder) haalt de Brit waarden van respectievelijk 3,2 en 9,0 seconden. De pakweg twee seconden sprintwinst zijn toe te schrijven aan een verschil in aerodynamica/luchtweerstand, doch vooral aan de 500 kg extra die de M5 moet meeslepen. Maar enfin, terug naar de Bimmer. 

De M5 35 Jahre viert zijn koralen jubileum door in een oplage van 350 stuks te verschijnen. 35 was kennelijk toch iets té exclusief, dus hebben de marketeers de komma maar een plek naar rechts verschoven. De koper krijgt een volgehangen auto, met alles erop en eraan: een speciale M Sport, ook aangepaste motorsteunen, carbon-keramische pannekoeken in de wielen, speciale 20 inch Y-spakers, een BMW Individual Merino full leather-interieur en...plakkaatjes! "Door sill finishers bearing the inscription “M5 Edition 35 Jahre” and a lasing engraving with the inscription “M5 Edition 35 Jahre 1/350” on the cupholder cover in the centre console are further distinguishing marks of the Edition vehicles."

Het resultaat mag er wezen: de M5 is een beauty, dus is deze speciale editie dat ook. De eerste exemplaren verschijnen in juli, prijzen worden later bekend gemaakt.