Nieuwe Mercedes-Benz GLB pakt twee primeurs

Mercedes heeft zijn - toch al niet kleine - arsenaal aan SUV's uitgebreid met een nieuw, ""compact"" model. Deze GLB is echter een stuk groter dan we aanvankelijk verwachtten, hij is zelfs als zevenzitter verkrijgbaar.

De nieuwe GLB voegt zich bij de 'compacte' familie van Mercedes-Benz. Hieronder vallen alle modellen die in de basis voorwielaangedreven zijn, dus alles met een 'A'-tje (A-Klasse, CLA) of een 'B'-tje erachter (B-Klasse, en nu ook de GLB). Het is bij ons weten tevens de eerste SUV van Mercedes die met voorwielaandrijving wordt aangeboden (de GLA is meer een crossover dan een SUV). Alle andere platforms hebben de aandrijving achter, en bovendien zijn ze (bijna?) allemaal met 4MATIC uitgerust. Maar hierover later meer.

Met afmetingen van 4634 x 1834 x 1658 mm is de GLB helemaal niet zo klein: een Audi Q3 is 15 cm korter, en het echt kleine niet-premium SUV-spul (Kona, Arona, Captur enz. enz.) is al helemaal een dwerg vergeleken bij de GLB. Dit uit zich onder andere in de mogelijkheid een derde zitrij toe te voegen aan de GLB, die overigens alleen geschikt is voor kinderen of je Vietnamese buren: iedereen die langer dan 1,68 meter is, moet zich achterin de GLB opvouwen.

Qua uiterlijk is de GLB lekker vierkant. Niet zoals de eerste generatie GLK (die later overging in de huidige GLC), maar toch lekker bonkig. Het is een soort kleine GLS. Zeker het front is vrij verticaal ontworpen, met hoge koplampen en een rechtop staande grille, en aan de achterkant is de hoek ook niet ver van 90 graden verwijderd. Iedereen die wel eens een Japanse kei-car heeft gezien weet: in vierkante auto's kan je meer kwijt dan in coupés. Bovendien onderscheidt deze GLB zich zo zeer duidelijk van de GLC, want hij is weliswaar iets kleiner, maar het scheelt net niks. De GLC meet 4655 x 1890 x 1627 mm, en is dus vooral breder en platter.

Omdat de GLB bij de compacte familie hoort, krijgt het ook de bijbehorende, dwarsgeplaatste motoren. Dit betekent een 1,3 Renault-motortje in de GLB 200, voor wie zich geen duurdere Benz kan permitteren. Met 163 pk geen 'slouch', maar toch zouden we zelf even doorsparen tot we de 2.0 van Mercedes zelf konden kopen: in de GLB 250 4MATIC levert deze maximaal 224 pk, maar het is vooral de trekkracht van 350 Nm die een stuk prettiger aan zal voelen dan de 250 Nm aan draaimoment in de GLB 200.

De GLB 200 is gekoppeld aan een 7-traps DCT, de GLB 250 heeft 8 verzetten met dubbele koppeling. Dieselen gaat met de moderne OM 654-motor, die we onder andere uit de C- en E-Klasse kennen. Mercedes-Benz heeft deze 1.950 cc grote krachtbron voor het eerst dwarsgelegd, de GLB heeft de primeur. Klanten kunnen hem bestellen als GLB 200d (4MATIC) en als GLB 220d 4MATIC. De hebben respectievelijk 150 pk / 320 Nm en 190 pk / 400 Nm, en zijn allemaal aan de 8G-DCT gekoppeld. Met deze waarden zijn ze bovendien een perfecte concurrent voor de BMW X1 18d/20d.

De nieuwe GLB moet wel een Atlantische Oceaan oversteken, voordat hij naar Europa komt, want hij is 'hecho en Mejico'. De auto rolt voor elke markt (behalve de Chinese) van de band in Aguascalientes, een plaats in centraal-Mexico, op een paar honderd kilometer ten noordoosten van Guadalajara (daar). Mercedes heeft de fabriek samen met (nog) partner Nissan-Renault gebouwd. Voor zover we weten is het de eerste 'Mexicaanse Benz' die naar Europa wordt geëxporteerd, de tweede primeur uit de titel. Wanneer we de bonkige Benz op onze wegen kunnen verwachten is nog niet bekend.

Mercedes' SUV-range bestaat nu uit de volgende modellen:

Daarnaast was er altijd een GLA, hier verwachten we binnenkort een nieuwe generatie van. De GLE was er ook als Coupe, doch we hopen dat Mercedes deze óf radicaal anders vormgeeft, óf gewoon weglaat. Enfin, u had nog foto's en video van de GLB tegoed.