Bentley Flying Spur: Conti-looks, met twee extra deuren

Bentley breidt zijn W12-familie verder uit met de sedanversie van de Continental GT. Maak kennis met de nieuwe Flying Spur, uiteraard het toonbeeld van luxe mét de bijbehorende twaalfcilinder.

De Flying Spur heet sinds de update van de vorige generatie geen 'Continental' meer, maar de familiegelijkenissen laten zich natuurlijk niet wegstoppen. Het is een praktischere Conti GT, want mensen achterin hoeven niet moeilijk te doen met in- en uitstappen. Het probleem van twee achterportieren is wel dat je hele zijlijn anders wordt. Bij een enorme limo als de Mulsanne mag dat bakkige, maar de Flying Spur moet er toch wat ranker uitzien. Bij het laatste model van de vorige generatie was dit al aardig gelukt, en Bentley trekt deze lijn - dankzij flink wat wagenlengte om mee te spelen - uitstekend door naar de nieuwe Flying Spur. Het is een keurige auto geworden.

De derde generatie Flying Spur heeft prescence, met zijn brede lijnen en enorme grille. Dit is bij een dergelijk groot en zwaar model dan ook niet lastig te bewerkstelligen, maar toch. Dankzij 'Active All Wheel Drive' en 'Bentley Dynamic Ride' moet de forse limousine ook bij hevige aansporingen zijn mannetje staan. Daarnaast krijgt de Flying Spur all-wheel steering: de meesturende achteras, die in de Porsche 911 GT3 zijn intrede deed in het VW-concern, waar Bentley deel van uitmaakt.

Onder de kap van de nieuwe Flying Spur ligt de vermaarde 6.0 W12 TSI, die goed is voor 635 pk en 900 Nm. 0-100 km/u gaat in 3,8s, de topsnelheid bedraagt 333 km/u. Lief zijn voor het milieu kan overigens ook: bij kleine belasting schakelt de W12 cilinders uit.

Het interieur is klassiek Bentley: veel leer, gestikte ruitjespatronen, gewoon mooi spul. Dankzij de wielbasis van 3.194 mm (de lengte bedraagt iets over de 5,3 meter) is het achterin (en voorin) goed toeven. Is uw Bentley uw overigens nog niet chique genoeg, dan redt Mulliner:

"A number of hand-picked Mulliner-prepared features have been made available for the new Flying Spur. These include Lofted Diamond Leather Quilting upholstery for seats with unique Three-dimensional Diamond Leather door inserts; an exclusive Mulliner 22” wheel in two finishes; embroidered wings to all seats, sports pedals and jewelled-finish fuel filler and oil caps. Separately available, Mulliner have also developed a world-first, solid wood, three-dimensional diamond quilted door insert, exclusively available in open-pore walnut."

Daar kan je mee thuis komen. De eerste klanten krijgen begin 2020 hun nieuwe Flying Spur.