Dit is het nieuwe wapen tegen vluchtstrookhufters

De vluchtstrook: hij ligt naast praktisch elke snelweg, en is bedoeld om voertuigen met pech veilig te stallen tot ze worden opgehaald. Sommige mensen gebruiken 'm ook om de file voorbij te rijden, maar zij krijgen het vanaf nu moeilijker.

Onrechtmatig vluchtstrookgebruik wordt in Nederland zwaar bestraft, en terecht: ook al kiezen de alarmdiensten er steeds meer voor om tussen het verkeer door naar hun bestemming te komen, in plaats van over de vluchtstrook, betekent dit niet dat deze nutteloos is geworden. Ten eerste moeten mensen met panne er hun voertuig veilig neer kunnen zetten, en ten tweede is het nog steeds een goede alternatieve strook asfalt voor politieauto of ambulance. Er wordt alleen niet altijd even goed gehandhaafd op misbruik. 

Wie onnodig stilstaat op de vluchtstrook - bijvoorbeeld om een telefoontje te plegen of omdat de brandstof op is - kan rekenen op 240 euro boete. Autobahn zocht de cijfers op bij het CJIB, en vorig jaar werden hiervoor 1.113 boetes uitgeschreven. Voor de handeling 'Op autosnelweg buiten noodzaak gebruik maken van vluchtstrook of vluchthaven' staat maar liefst 380 euro boete, en deze kan bij herhaling oplopen. Vorig jaar schreef het OM hier maar liefst 4.061 boetes voor uit, en pakte hiermee bijna 1,5 miljoen euro, exclusief administratiekosten. Alle actuele boetebedragen vindt u hier.

De kans dat dit bedrag dit jaar hoger uitkomt is groot, nu ook weginspecteurs van Rijkswaterstaat voor dit vergrijp het bonnenboekje mogen trekken. Een vijftigtal inspecteurs is opgeleid tot BOA, en kan nu ook bekeuren voor vluchtstrookrijden én het negeren van hoogteborden door truckers. Met betrekking tot het laatste: "Truckers die door een tunnel willen rijden met een vrachtwagen die te hoog is (hoger dan 4 m) kunnen hiervoor een boete krijgen van tussen de €470 en €1000. De hoogte van de vrachtwagen wordt ruim voor de tunnel digitaal gemeten en de vrachtwagen die te hoog is wordt gewaarschuwd. Deze heeft dan de mogelijkheid om de snelweg te verlaten. Als toch verder wordt gereden, passeert de vrachtwagen een 2e meetpunt en wordt de tunnel automatisch gesloten."

Deze twee nieuwe categorieën komen bovenop de bestaande bevoegdheden: bekeuren voor stilstaan op de vluchtstrook en het negeren van een rood kruis op een matrixbord. Wat ons betreft is het een waardevolle toevoeging aan de bevoegdheden van de mannen die toch al de hele dag op de weg bivakkeren, zo'n taak kan je prima aan ze delegeren. We hopen alleen niet dat er van die pennenlikkers tussenzitten die iemand gaan bekeuren omdat hij 20 meter voor aanvang van de lege afrit die hij moet nemen alvast rechts voorbij de file rijdt, want daarvoor kunnen we nog wel sympathie opbrengen.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f6731e9bad2c', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });