Tesla schrapt modellen, verlaagt prijs Model 3

Tesla heeft - opnieuw - zijn aanbod aan personenwagens getweakt. Zo zijn de Model S en X per direct in alleen twee varianten beschikbaar, in plaats van drie, en wordt de instapprijs van de Model 3 verlaagd.

In de autowereld is Tesla eigenlijk in elk opzicht een vreemde eend in de bijt. Waar traditionele auto's om de vier jaar een facelift krijgen, en om de acht jaar een nieuw model, gooit Tesla er onregelmatige updates in voor zijn modellen. Ook worden er om de haverklap nieuwe varianten geïntroduceerd en prijzen aangepast. Dit is de hel voor wie een database van automodellen bijhoudt, maar daar hebben Elon c.s. waarschijnlijk geen boodschap aan.

De nieuwste update van Tesla is het schrappen van de Standard Range-modellen van de Model S en Model X. Hiermee blijven alleen de Long Range en de Performance over van de auto die later dit jaar geen opfrisser krijgt. Daarnaast verdwijnt Ludicrous Mode als optie van $20.000. Dit wordt vanaf nu standaard in de Performance-versies gestopt. De Model 3 blijft wel gewoon in drie varianten online bestelbaar (als u de goedkoopste wilt hebben moet u bellen), en wordt in prijs verlaagd, om de onderkant van de markt te stimuleren. De Amerikaanse prijs zakt met 1.000 dollar naar $38.990.

Tot slot wordt de full self-driving optie $1.000 duurder. Elon Musk had al op twitter gewaarschuwd dat dit in de toekomst zou gaan gebeuren, om zo klanten te verleiden het alvast te laten installeren. De paradox hierbij is dat vroege kopers een pakket hadden dat nog helemaal niks deed. Daarnaast kunnen we ons nog herinneren dat de prijs van FSD in een compleet tegenovergestelde move even meer dan gehalveerd werd. In de toekomst zal de optie verder in prijs stijgen, naarmate er meer praktische toepassingen voor komen, zo belooft Musk. FSD kost in Nederland inmiddels €6.400 (was in oktober '17 nog €3.200).

De goedkoopste Model S kost nu €87.800, de goedkoopste Model X doet €93.600. Voor wat betreft de Model 3: de laatste keer dat we actief de prijzen checkten, in april van dit jaar, was de Model 3 Performance nog flink meer dan nu: de sterkste Model 3 staat nu voor €63.990 op de prijslijst, terwijl dit €68.200 was. Bij de introductie kostte de Model 3 Performance zelfs €69.700, bijna zesduizend euro meer dan nu. Maar het mag wat kosten om als eerste in Nederland te kunnen braggen dat je de snelste Model 3 hebt. De prijzen van de andere twee modellen zijn gelijk gebleven:

We vatten nog even kort samen wat er bij Tesla verandert, de Nederlandse markt volgt waarschijnlijk, en is op sommige punten al gevolgd:

  • Model 3-instapper $1.000 goedkoper
  • Model S/X Standard Range verdwijnt
  • Ludicrous Mode nu geïntegreerd in Model S/X Performance
  • Vanaf 16 augustus full self-driving (FSD) $1.000 duurder

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dd5c4a1d8a2d', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });