Tesla noteerde een kwartaalverlies, iets dat analisten niet schokte, dat was ingecalculeerd. De cijfers waren echter slechter dan verwacht, en daarnaast krompen de marges. Het aandeel TSLA, dat sinds anderhalve maand net weer lekker in de lift zat, leverde nabeurs meer dan 11 procent in. Daarmee was het niet de slechtst presterende autofabrikant, die eer viel Aston Martin - met een 25% daling - ten deel. De omzet over Q2 bedroeg $6,35 miljard (+59%), Tesla noteerde over deze periode een verlies van $402 miljoen (H1 2019: $1+ miljard). De brutomarges daalden van 20 naar 19 procent. Het bedrijf voerde recent nog een prijsverlaging voor de Model 3 door.
In een reactie gaf Tesla aan zich op de korte termijn niet zozeer te focussen op winst, maar op groei. Ook schilderde Elon Musk een plaatje voor de lange termijn met een gecombineerde vraag naar Model 3 en Y's van 2 miljoen per jaar. Daarnaast verwacht Tesla in Q3 ongeveer quitte te draaien, en in Q4 winst te maken. Verder wordt vastgehouden aan een wereldwijde productie van 10.000 voertuigen tegen het einde van het jaar..
Beleggers waren niet overmatig gecharmeerd van de geschilderde vooruitzichten: het bedrijf wordt er op afgerekend als het zo ver is, voor nu tellen de cijfers van Q2. Nabeurs leverde het aandeel TSLA als gezegd meer dan een tiende van zijn waarde in, wellicht mede doordat J.B. Straubel vertrekt. Straubel is na Musk de bekendste figuur binnen Tesla, een van de oprichters, en Chief Technical Officer (CTO). Hij blijft wel actief als adviseur.
Als Tesla de geplande 360.000 tot 400.000 voertuigen wil leveren in 2019, dan moet het in de laatste zes maanden 202.000 tot 242.000 stuks wegzetten. De teller staat nu even boven de 158.000.