Ferrari: 'onze Formule 1-auto is eigenlijk nergens goed'

Naarmate het F1-seizoen vordert, worden de druiven steeds zuurder voor Ferrari. Mercedes en af en toe Red Bull maken de dienst uit, en de Italianen kijken lijdzaam toe. Teambaas Binotto heeft wel een verklaring voor het meest recente falen.

In Hongarije finishte Ferrari als derde en vierde. Niet bepaald het slechtste resultaat van het seizoen, maar de SF90 van Sebastian Vettel kwam wel een volle minuut na racewinnaar Lewis Hamilton over de streep. Ook Max Verstappen lag - ondanks een extra stop - mijlenver voor op de rode auto's.

Teamchef Mattia Binotto zegt er het volgende over: bij het ontwerp van de auto voor 2019 is aërodynamische efficiency als uitgangspunt genomen, en dat is waarom de Ferrari op een circuit als de Hungaroring - waar de vleugels op maximale downforce staan - slecht uit de verf komt. Hiermee onderstreept hij wat iedereen in de racewereld eigenlijk wel weet: in de langzame bochten kan de Ferrari de concurrentie niet bijbenen. Het voordeel bij dit nadeel: in een rechte lijn houdt niemand de Ferrari bij. Dat klinkt aardig, maar tegelijkertijd staat de Scuderia dit jaar nog met lege handen, ook al zijn er al snelle circuits (Canada, Oostenrijk) voorbijgekomen. Conclusie: het machtige Ferrari blinkt eigenlijk nergens uit. 

Ferrari heeft nog negen races om zijn eerste seizoensoverwinning te pakken, waarbij alle ogen vooral op Monza gericht zijn. Als er ergens hard  rechtuit wordt gereden, dan is het op Ferrari's thuiscircuit, dus theoretisch is de rode brigade er niet te kloppen. Of het in de praktijk ook zo is, is afhankelijk van twee zaken: weet Ferrari zijn zenuwen in bedwang te houden en niet te blunderen, en blijft het materieel heel? Vorig jaar won Lewis Hamilton, ondanks een volledig rode eerste startrij. Overigens brengt Red Bull-Honda dit jaar in Monza een nieuwe motor mee, die de oude (figuurlijk) moet wegblazen. Ferrari krijgt het in september sowieso niet cadeau in Italië.

Vraagt u zich af wat de cijfers hierboven betekenen? We waren benieuwd naar het laatste seizoen dat Ferrari zonder overwinning afsloot. Dit gebeurde in het hybride-tijdperk al twee keer, in 2014 en 2016. Voor de keer ervoor moeten we helemaal terug naar 1993, toen Ferrari nog met een jankende V12 reed en Alesi en Berger onder contract had. In het V10- en V8-tijdperk kwam het nooit voor dat Ferrari zonder overwinning het seizoen beëindigde.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dae99d764337', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });