Pierre Gasly's degradatie illustreert wispelturigheid Red Bull

Het is de schocker van de zomerpauze: Gasly vertrekt per direct bij Red Bull, en wordt vervangen door Alex Albon. Dit terwijl Gasly eigenlijk het seizoen mocht afmaken. Het toont eens te meer dat je als niet-presterend coureur nul garanties hebt bij RBR.

Geduld is niet bepaald de sterkste eigenschap van Helmut Marko en consorten. We weten dat Pierre Gasly er dit seizoen een potje van heeft gemaakt bij Red Bull Racing, maar slechts één race geleden kreeg hij nog de toezegging dat hij het seizoen mocht afmaken. Het bleken holle frasen, want de Fransman is per direct teruggeplaatst naar Toro Rosso. Cold blooded. Wat is er in die korte tijd veranderd, en hoe groot is de hand van kamp Verstappen hierin geweest? We zetten drie plausibele verklaringen op een rijtje.

  1. Intern lijken de doelstellingen van Red Bull zich te richten op een tweede plek in het constructeurskampioenschap. Momenteel ligt het team derde, op 44 punten van Ferrari. Zoals we eerder al stelden: met een goede coureur naast Verstappen lag Red Bull al voor de Italianen, maar Gasly sprokkelde slechts 63 magere puntjes voor de renstal. Dit is een goede reden om hem te dumpen, want het scheelt miljoenen in premies uit de grote F1-pot als je aan het einde van het seizoen tweede wordt, en niet derde.
  2. Een andere goede reden voor het doorhakken van de knoop kan zijn dat Gasly zijn teamgenoot Verstappen in Hongarije voor geen meter ondersteunde. Met een sterkere teamgenoot had Red Bull de tweede pitstop van Hamilton kunnen voorkomen, en het was deze pitstop die Mercedes uiteindelijk de overwinning schonk. Twee overwinningen voor de zomerstop is al mooi, maar drie was een prestatie van formaat geweest, en het was niet onmogelijk, ware het niet dat Max het hele team in zijn eentje draagt. We weten niet wie er na Hongarije nijdiger waren over deze gemiste winst: de Verstappens of de Marko's/Horners/Mateschitzen. Het was in ieder geval een teken aan de wand dat Horner na Hongarije nog verklaarde dat Gasly's kwakkelvorm Red Bull pijn begint te doen.
  3. De laatste verklaring voor het lozen van Gasly is er eentje van de lange termijn: we zien de stappen die gemaakt worden met de nieuwe motorpartner Honda, en dus durft Red Bull weer groot te denken: in 2020 wil het weer een gooi doen naar de titel, die het in 2013 voor het laatst won. Hiervoor zijn twee solide coureurs nodig, aangezien de concurrentie groot is. Door Alex Albon te promoveren kan het team een afgewogen beslissing voor volgend jaar maken: 
  • Als Gasly wakker wordt geschud door de verandering, en zich plotseling weer van zijn beste kant laat zien, dan maakt hij voor volgend jaar nog een kans bij de hoofdmacht. Hiervoor moet hij dan wel de sterren van de hemel rijden in de Toro Rosso.
  • Als Alex Albon zijn uitstekende seizoensstart bij Red Bull een passend vervolg geeft, dan is hij spekkoper voor 2020.
  • Als Albon tegenvalt, heeft Red Bull altijd nog Dani Kvyat achter de hand. Ook hij draait een prima seizoen, met als hoogtepunt P3 in Hockenheim, en heeft bovendien al ervaring als coureur voor Red Bull.

De grote valkuil in dit laatste punt is wel dat - als het allemaal niet zo lekker loopt - Red Bull/Toro Rosso voor volgend jaar een flink probleem heeft met het vullen van de vier stoeltjes. Gasly werd te vroeg gebracht, maar voor Albon geldt eigenlijk precies hetzelfde. Maar wie weet: ze kunnen voor de hoofdmacht ook een Sainz of een Hülkenberg proberen te stropen. Eerst maar eens zien wat de laatste 9 races van het seizoen brengen.