Audi bouwt RS e-tron samen met elektrisch powerhouse Rimac

De Audi R8 is dood, leve de RS e-tron! De volledige elektrische opvolger van Audi's sportieve topmodel staat in de steigers, en Rimac bouwt mee. Dit is niet heel vreemd, want concernzusje Porsche bezit 10 procent van de Kroatische firma.

De RS e-tron krijgt volgens de huidige plannen vier elektromotoren, die bij elkaar goed zijn voor 700 kW, in oude-autojournalistentermen beter bekend als 952 pk. De accucapaciteit bedraagt 95 kWh, evenveel als bijvoorbeeld de huidige Audi e-tron SUV. Maar er is een groot verschil: de RS e-tron krijgt een solid-state batterij, als het de engineers lukt de komende jaren de technologie voldoende te ontwikkelen dan. Dit meldt Car Magazine, uiteraard op basis van de welbekende 'insiders'. 

De 100 km/u wordt in 2,5s aangetikt, waarmee de Audi duidelijk niet aan kan haken bij de komende Tesla Roadster, maar het VW-concern heeft in het verleden al meermalen laten blijken niet geïnteresseerd te zijn in een wedstrijdje verplassen met de Amerikaanse fabrikant. Het bereik moet op ongeveer 480 km uitkomen, wat ons nogal royaal lijkt voor een supersportwagen. Wie rijdt er nou in een sessie het equivalent van Deventer-Berlijn met zo'n auto, ook al kan je de batterijen in minuten volladen? Hoe het ook zij, de richtprijs van de auto bedraagt zo'n 2 ton in euro's, en de eerste exemplaren moeten vanaf uiterlijk 2024 uit de werkplaats te Böllinger Höfen rollen. Hier worden momenteel de R8's grotendeels met de hand gemaakt, en vanaf 2020 de e-tron GT, die op het (J1-)platform van de Porsche Taycan staat.

De RS e-tron wordt de speerpunt van de twaalf elektrische modellen die Audi voor 2025 plant. Hij valt middenin de tweede elektrische golf, en wordt waarschijnlijk gedragen door het PPE-platform, dat Audi en Porsche gezamenlijk ontwikkelen. In het definitieve design zullen elementen terugkomen van bovenstaand PB18 e-tron concept, dat we ter illustratie hebben gebrukt. Een model dat overigens zelf ook in productie gaat, zij het in een zeer beperkte oplage van 50 stuks.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5df121146a7d2', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });