Silly season: Ocon naar Renault en nieuwe miljardairszoon voor Williams

Over een week strijkt het F1-circus, na de zomerstop, neer op Spa-Francorchamps. Tegen die tijd zijn er sowieso meer knopen doorgehakt over de rijders in 2020, en dus gonst het van de geruchten.

Laten we beginnen met het grootste gerucht van allemaal: de bezetting van Renault in 2020. Dat Ricciardo blijft ligt voor de hand, de Fransen hebben diep in le buidel getast voor de Australische topcoureur. Naast hem zit nu nog Hülkenberg, maar volgens de Duitse media zijn diens dagen geteld bij de Fransen. Esteban Ocon - in 2016 al reserverijder bij Renault - wordt zijn opvolger, en keert daarmee na een jaar van afwezigheid terug in de Formule 1.

Als dit nog onbevestigde verhaal waar is, betekent dat twee dingen: Bottas blijft bij Mercedes, want voor 2020 ging het tussen de Fin en Ocon, en Hülkenberg moet nieuw emplooi vinden. Bij Haas zou er een plekje vrij zijn, aangezien zelfs het Amerikaanse team inmiddels inziet dat de positie van uitvalkoning en rijdende sloopkogel Romain Grosjean onhoudbaar is. Mercedes-teambaas Toto Wolff liet eerder weten nog in de zomerstop zijn keuze voor 2020 te maken, indien Ocon bij Renault wordt ondergebracht lost het dilemma zichzelf op. 

Aardig feitje: Ocon stond dit jaar al op de lijst bij Renault, maar de komst van Ricciardo - zijn beoogde nieuwe teamgenoot in 2020 - gooide roet in het eten. Nog een aardig feitje: als Hülkenberg inderdaad naar Haas gaat, wordt zijn grote vriend Kevin Magnussen zijn teamgenoot. Nu kan de nogal eigenzinnige Deen eigenlijk met niemand door één deur, maar we voorspellen wel meer hoofdbrekens voor teambaas Steiner.

Dan een iets minder substantieel gerucht, maar wel eentje dat waar kan blijken te zijn: Nicholas Latifi vervangt Robert Kubica bij Williams in 2020. Ten eerste lijkt het volledig logisch dat Kubica's dagen in de F1 geteld zijn: zo mooi als zijn comeback oogde, in werkelijkheid is het een lijdensweg. De Pool rijdt weliswaar met de slechtste auto van het veld, maar het zit er ook gewoon niet meer in bij hem. De glans is eraf, en ook Kubica zal moeten onderkennen dat het weinig nut heeft om stijf achteraan je rondjes te blijven draaien.

Nicholas Latifi is Williams' reservecoureur, en hij doet het bovendien heel aardig in de Formule 2. De Canadees bezet de tweede plek, achter Nyck de Vries, en als vorig jaar - toen de gehele top 3 naar de F1 promoveerde - een maatstaf is, zijn zijn kansen voor 2020 goed. De 24-jarige coureur heeft bovendien nog een belangrijke troef: net als Lance Stroll, die bij Williams in de F1 binnenkwam, heeft ook Latifi een puissant rijke papa. Michael Latifi behoort tot het selecte clubje miljardairs, en in de F1 geldt meer dan waar dan ook 'money talks'.

Eigenlijk zou McLaren logischer zijn, pa Latifi bezit 10% van het team, maar de renstal uit Woking heeft zijn coureurs voor 2020 al vastgelegd. Wellicht kan Nicholas bij Williams ervaring opdoen, en daarna doorgroeien naar McLaren. Resteert alleen nog de vraag waar Nyck de Vries ondergebracht kan worden in de Formule 1... Suggesties?

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f105698deecc', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });