De mysterieuze verdwijning van BMW's zwart-witte logo

Over enkele weken begint de tweejaarlijkse IAA in Frankfurt. Bij de vorige editie in 2017 kondigde BMW vol bombarie een nieuw elitelogo aan, waar we vervolgens niets meer van hebben vernomen. What gives?

De kracht van een logo is niet te onderschatten. Leg mensen - autokenner of niet - het blauw-witte BMW-logo voor, en het gros zal het herkennen als 'BMW'. In een poging meer te differentiëren, net zoals het bijvoorbeeld met 'BMW i', 'BMW M', en BMW M Performance doet, kondigde het Duitse concern voor de IAA van 2017 aan dat de crème de la crème van zijn modellen (alles met een '7' of een '8' in de typenaam) een nieuw zwart-wit logo zou ontvangen. Hierbij werden de letters 'BMW' voluit geschreven: Bayerische Motoren Werke. BMW liet de copywriters van Rolls-Royce er zelfs een vlammende tekst bij schrijven: 

“With its classical, understated aesthetic and the company’s original name spelt out, the logo highlights BMW’s inimitable history. The daring to explore standalone solutions and concepts, and the ability to take on challenges and emerge from them stronger, are deeply-rooted elements of BMW heritage. This approach – encompassing everything from the first altitude-world-record-breaking aero engine to the launch of the BMW i brand – has proven to be a recipe for success, as well as showcasing the company’s passion, confidence and gift for bringing the future into the present day.”

Het nieuwe zwart-witte elitelogo op de Über-BMW's zou een aantal 7- en 8 Series in Frankfurt sieren, maar zo snel als het bericht kwam verdween het weer. In Frankfurt zagen we alleen blauw-witte logo's, en op elke 7 Serie, 8 Serie, i8 of X7 die volgde, prijkte gewoon dezelfde badge als op Elke Andere BMW. Wat blijkt: de hele campagne bleek om brand prescence te gaan. Ofwel: het klassieke zwart-wit logo met de uitgeschreven letters, siert alleen wat promomateriaal, verder heeft het eigenlijk niets om het lijf. Door dit in zulke overdreven moeilijke woorden te verpakken liet BMW elke autojourno er van uitgaan dat het om een fysiek logo ging, wat dus overal ook als zodanig werd opgeschreven.

En dat, dames en heren, is een perfect voorbeeld van een PR-cock up. Verwarrend en nietszeggend. Wellicht dat dit soort kleine dingetjes meespeelden in de beslissing CEO Harald Krüger er uit te werken, maar aan de andere kant: niemand is perfect. Als u het wollige persbericht - compleet met kapotte youtube-video - wilt nalezen, dan kan dat hierrrr.

Uiteraard hebben we BMW om een reactie gevraagd, maar die was helaas nog niet binnen. Zodra we meer weten vertellen we dat u direct!