Nieuwe Porsche Macan Turbo, sneller dan ooit

Porsche knalt een derde variant van de nieuwe Macan in de SUV-arena: na de Macan en de Macan S is er nu de Macan Turbo, het topmodel. Deze krijgt 40 pk meer dan zijn voorganger, én een geheel nieuwe motor.

In 2014 bracht Porsche de Macan op de markt, voor de SUV-kopers die niet per se een auto van het formaat Cayenne nodig hebben. Het bleek - niet heel verrassend - een hit. De mid-size SUV kost weliswaar ook een klein fortuin, kopers betalen het er grif voor. Hier doet Porsche dus iets heel goed. In 2018 kwam de facelift, met eerst de Macan-zonder-toevoeging (een 2.0 viercilinder met 252 pk) en later de Macan S (de bekende 3.0 V6 TSFI met 354 pk, uit o.a. de SQ5). 

Nu is de tijd gekomen om een trapje hoger te gaan, met de Macan Turbo. Zijn voorganger had een 3,6 liter V6 met 400 pk en 550 Nm aan boord. Dit blok is inmiddels met pensioen, want Audi/Porsche heeft een compacter blok gebouwd: de 2,9 liter V6 biturbo, bekend uit de Audi RS-modellen en de Cayenne. In de Macan Turbo schopt de krachtbron het tot 440 pk en eveneens 550 Nm. Rust hem uit met het Sport Chrono Packag€, en u spurt in 4,3s vanuit stilstand naar de 100 (4,8s in de vorige Turbo). De topsnelheid ligt op 270 km/u.

U herkent de nieuwe Macan Turbo onder andere aan een specifiek front, een vaste achterspoiler en vier ronde knalpotten in de achterbumper. In het interieur onderscheidt hij zich duidelijk  van de duurdere Panamera en Cayenne met een cluster vol met ouderwetse knoppen, waar de andere modellen bijna volledig zijn overgestapt op touchscreens met haptische knoppen. Dit zal de nodige rijders aanstaan, want het aanraakscherm heeft zijn nut in de praktijk nog niet helemaal bewezen.

Dit mannen- en trofeevrouwenspeelgoed heeft vanzelfsprekend een knalrood G-label, en dat vindt de staat leuk, want dat levert tenminste een beetje BPM op, ter compensatie van al die elektrische uitvreters. De auto debuteert op de IAA, is al te bestellen en staat vanaf eind oktober bij de dealers. Kosten? Vanaf €136.300.