Max Verstappen P3 in kwalificatie Barcelona, Lewis Hamilton pakt Pole

Het is vandaag warm in Barcelona, dat belooft wat voor morgen. Uiteraard zijn de wagens van Mercedes snel, opvallend is het dat Sebastian Vettel nog steeds niet goed genoeg is voor de top tien. Max Verstappen pakt een derde plek, het maximale achter Lewis Hamilton en Valtteri Bottas

Max Verstappen

Wederom is er geen publiek bij de Grand Prix. Gelukkig wordt er echter wel gereden en is er niemand van de vaste coureurs besmet met corona. Ook Sergio Perez zit weer in zijn eigen wagen, nadat hij twee weken verstek moest laten gaan. Zijn plek werd door Nico Hulkenberg ingenomen, maar de Duitser is weer bedankt voor zijn diensten.

Q1: Max is erbij

De monteurs van Esteban Ocon hebben de auto van de Fransman op tijd gerepareerd dat hij mee kan doen aan de kwalificatie. Hij crashte eerder vanmiddag in de derde vrije training tegen de muur nadat hij Kevin Magnussen moest ontwijken die plotseling van het gas af ging terwijl Ocon dat niet verwachtte. In het warme Barcelona, waar het asfalt 49 graden Celsius is, rijdt Hamilton snel, daarna zijn het lange tijd Perez en Stroll, voordat Bottas er is. Max Verstappen rijdt veilig op P5, en staat op 'slechts' 38 honderdsten. Maar de roze Mercedessen van Racing Point maken wederom indruk.

Opvallend genoeg heeft Magnussen in de kwalificatie weer een run-in met een andere coureur. Nu is het Daniil Kyat die in de weg van Kevin rijdt, het incident tussen de twee wordt pas na de kwalificatie door de stewards bekeken.

Met nog een paar minuten op de klok rijdt het hele veld weer naar buiten voor een nog snellere tijd. Alleen Perez, Stroll en Nicholas Latifi laten het bij hun eerdere rondje. Hamilton blijft de snelste voor Perez, maar Max Verstappen weet zich naar de derde tijd te rijden, daarna zijn het Bottas en Leclerc. Ook mooi: Kimi Raikkonen haalt voor het eerst dit seizoen Q2.

Out: MAG, GRO, RUS, LAT, GIO

Q2:

Aan het begin van de sessie is het nog lekker rustig op de baan. Alleen Bottas, Hamilton, Verstappen en Albon rijden snel naar buiten. Hamilton rijdt met een 1:16,013 een tiende sneller dan Bottas. Verstappen zit op 0,505 seconde achter Lewis. Daarachter zijn het Carlos Sainz en Charles Leclerc. Sergio Perez lijkt aanvankelijk een vlammend snelle tijd te gaan zetten, maar hij drift teveel en verliest veel tijd en landt op de zesde plek.

Met drie minuten op de klok rijdt vrijwel het hele veld naar buiten in een grote file. Alleen Hamilton, Bottas en Verstappen weten dat niemand ze gaat bedreigen voor een plek in Q3 en ze blijven binnen staan. De snelsten op de baan lijken Perez en Stroll in hun namaak-Mercedessen. Uiteindelijk valt het tegen, bijna niemand verbetert zijn tijd. Alleen Vettel en Kvyat verbeteren hun tijd, maar daarna komt Pierre Gasly die naar een vijfde tijd rijdt, en daardoor valt Vettel weer buiten de top tien. Pierre Gasly is daarmee ook sneller dan Alex Albon.

Out: VET, KVY, RIC, RAI, OCO

Q3: top ten shoot-out

Lance Stroll and Sergio Perez staan ruim voor de start van Q3 al te wachten op het groene licht. Stroll: "It would be nice to have an ice cream in here." Het is dus warm in Barcelona. Na de twee Racing Points volgen Sainz, Bottas, Albon en Hamilton. Pas later voegen ook Verstappen, Gasly en Norris zich bij de mannen op de baan. Eindelijk lijkt de file op het asfalt voorbij. Iedereen heeft gezien dat de baan niet langzaam verbetert, dus het heeft geen zin om te wachten. De twee wagens van racing Point rijden vrijwel exact dezelfde supersnelle tijd, maar de auto's van Mercedes zin toch sneller. Hamilton (1:15,584) is het snelst, gevolgd door Bottas en Verstappen (op 0,708 seconde).

Met nog drie en een halve minuut op de klok rijdt het veld in een file naar buiten, Max Verstappen en Carlos Sainz wachten nog even en zijn de laatsten van de tien, waarbij Max op de baan zin voormalige teamgenoot voorbij laat en dus als laatste de kwalificatie gaat finishen.

Bottas verbeter zijn eigen tijd niet, en ook Hamilton niet, ze houden dus in principe hun P2 en P1. Perez verbetert zijn tijd wel, maar blijft P4, terwijl Max Verstappen zijn tijd niet verbetert en P3 houdt.

Nieuws
  • Red Bull Content Pool