Zucht. Toch nog wél party mode in België

Vanaf de GP van België zou Max Verstappen meer kans moeten hebben op de pole position omdat de FIA de party mode van motoren zou gaan verbieden. Zou, want het feest gaat niet door, doordat de ban een race later pas ingaat.

Party Mode
  • Afbeelding van Red Bull Racing Red Bull Racing

De motoren van Mercedes kunnen in het derde deel van de kwalificatie altijd een stuk harder draaien dan die van de rest van het veld. Het zorgt ervoor dat Lewis Hamilton en Valtteri Bottas al jaren de voorste rij delen. Okay, vorig jaar stond Ferrari daar ook nog regelmatig, maar hun trucje was al verboden. Vanaf België zou het trucje van Mercedes echter ook verboden worden. Maar kennelijk heeft de FIA het controlemechanisme nog niet op orde.

Als de stewards een regel niet kunnen controleren, heeft het ook weinig zin om hem in te voeren. De geloofwaardigheid van regels staat of valt bij de handhaving ervan (dit is overigens een handige tip voor de politici in Den Haag, maar dat geheel terzijde).

Een andere reden om de invoering van de technische richtlijn te vertragen is dat het de teams de tijd geeft om zich voor te bereiden op de nieuwe technisch specificaties. Ze hebben meer tijd om op de rollenbanken dan hun motoren af te stellen op de nieuwe omstandigheden, want ze moeten straks in de kwalificatie en in de race in dezelfde stand staan.

Terwijl Helmut Marko, van Red Bull, roept dat wat hem betreft de ban niet snel genoeg kan ingaan, zegt Toto Wolff van Mercedes dat hij verwacht dat de motoren nu nog harder kunnen rijden tijdens de race. Dat lijkt wat onwaarschijnlijk, want de race duurt toch flink langer dan een kwalificatie.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool/Dennis Wilman