ERA: elektrisch Formule 4 kampioenschap voor 2021

Op het circuit van Zolder wordt getest met het eerste prototype voor een elektrisch kampioenschap voor Formule 4 auto's. Het Electric Racing Academy Championship wil een opstapklasse worden voor de Formule E.

ERA: elektrisch Formule 4 kampioenschap voor 2021

Bij onze zuiderburen is er begonnen met een serie tests voor het Electric Racing Academy Championship. De nieuwe klasse moet het makkelijker maken voor rijders en teams om te beginnen met elektrisch racen.

Op dit moment is het enige grote erkende kampioenschap op batterijen de Formule E. Omdat FE voor de gemiddelde coureur net zo bereikbaar is als de Formule 1 wil het ERA dienen als een opstapklasse vergelijkbaar met de Formule 4.

Belgisch initiatief

ERA is opgericht door de Belgische formatie The Driving Force. TDF was voorheen betrokken bij het runnen van het officiele BMW Motorrad World Endurance Team en Porsche GT-fabrieksteam Prospeed Competition. Daarnaast was het organisator van de Porsche Carrera Cup Benelux. De groep wil deze ervaring gebruiken om van het ERA een succes te maken.

De auto

Samen met Japanse chassisbouwer Dome Co. Ltd heeft de organisatie een nette elektrische formulewagen neergezet. De auto gaat door het leven als Mitsu-Bashi F110e en is gebaseerd op de Dome F110 Formule 4 uit 2014.

De auto is uitgerust met een enkele 130 kilowatt (175 pk) motor en een 400 volt accu met 24 kwH capaciteit. Normaal had de F110 een 2,0 liter Toyota viercilinder met 160 pk. Dankzij het hogere gewicht van 650 kilo is de Mitsu-Bashi echter een stuk langzamer. Harder dan 190 kilometer per uur gaat het niet.

Twee klassen

Het ERA is verdeeld in twee klassen: Sports en Innovation. In de eerste klasse krijgen de deelnemers beschikking over identieke auto's waar ze verder niets aan mogen veranderen, net zoals in de reguliere Formule 4.

Bij de Innovation-klasse is experimenteren met de aandrijflijn toegestaan, maar de auto's moeten binnen de vermogens- en gewichtslimieten van de Sports-klasse blijven.

Meer vermogen of een grotere en zwaardere accu zijn niet toegestaan. Het totale pakket efficiënter maken is het doel. Volgens ERA technical director Dieter Vanswijgenhoven is er in de toekomst ook ruimte voor vierwielaandrijving.

Races in 2021

Het ERA-seizoen bestaat uit twee races op Zolder en een op Zandvoort en Brands Hatch. Elk weekend zullen er twee kwalificatiesessies van 15 minuten en twee heats van elk 23 minuten verreden worden. Punten worden verdeeld over de top 10. De coureur op pole position mag nog eens drie extra punten meenemen. De eerste race staat gepland voor de zomer van 2021.

Nieuws
  • ERA Championship