Max Verstappen op P3 in Imola, Pole voor Valtteri Bottas

Hoewel we op een 'nieuw' circuit zijn, is alles zoals gebruikelijk. De Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas zijn weer het snelste. Bottas is een tiende sneller. Max Verstappen rijdt weer op zijn vertrouwde derde plek als eenzame best of the rest. Gelukkig is het circuit Enzo e Dino schitterend om te zien, ook als het niet spannend is.
@media (max-width: 679px){#fig-61e49dbe1c0e9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e49dbe1c0e9 img{#fig-61e49dbe1c0e9 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61e49dbe1c0e9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e49dbe1c0e9 img{#fig-61e49dbe1c0e9 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61e49dbe1c0e9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e49dbe1c0e9 img{#fig-61e49dbe1c0e9 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61e49dbe1c0e9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e49dbe1c0e9 img{#fig-61e49dbe1c0e9 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Max Verstappen

Het is mooi weer in Imola, alwaar het Autodromo Enzo e Dino Ferrari het decor is van de Grand Prix van Emilia Romagna. In tegenstelling tot de vorige edities niet de GP van San Marino geheten. Het circuit is uiteraard bekend van het zwarte weekend begin mei 1994, met de dodelijke ongevallen van Ayrton Senna en Roland Ratzenberger.

Vandaag zijn we terug voor een tweedaags weekend in Italië. Na de enige vrije training vanmorgen is het tijd voor de kwalificatiesessie. Het is mooi herfstweer in Italië, met 19 graden in de lucht en het asfalt een paar graden warmer. Dat is dan wel weer een beetje koud voor de banden van de F1-wagens.

Q1: Mercedes gaat hard

Vroeg in de eerste sessie zet Daniil Kvyat de snelste tijd. De Rus is ook sneller dan Max Verstappen. Maar zodra Lewis Hamilton het 26 graden warme asfalt betreedt is hij de snelste. Dan is het Charles Leclerc die een mooie snelle tijd zet, hij is met 1:15,123 slechts 21 duizendsten sneller dan Hamilton. Max Verstappen heeft echter nog een rondje gereden en pakt met 1:15,034 de snelste ronde. Uiteraard doet Hamilton ook nog een ronde, maar hij is dan ook echt veel sneller: hij eet bijna vijf tienden van de tijd van Verstappen af. Bottas is ook snel, maar zijn tijd wordt afgenomen omdat hij te ver buiten de baan reed. Ook van Raikkonen en Albon wordt de snelste ronde afgenomen, waardoor ze nog in de gevarenzone staan om af te vallen naar Q2.

Albon staat tot vlak voor heet einde van de sessie op de allerlaatste plek. Zijn tijd is afgenomen en hij moet even zijn best doen. Gelukkig voor Max' teamgenoot weet hij zich naar de zevende tijd te rijden. Maar dat is wel 1,173 seconde langzamer dan Hamilton.

Magnussen probeert in zijn ultieme poging om Q2 te halen zo hard, dat hij bij het opkomen rechte stuk te wijd rijdt. Hij moet daardoor de pitstraat insturen. Helaas voor de Deen.

Out: GRO, MAG, RAI, LAT, GIO

Q2: Red Bull heeft problemen

Veel rijders kiezen er in de tweede sessie voor om mediums onder de auto te schroeven. Als ze de snelste tijd op die banden zetten, kunnen ze morgen op die banden starten en een langere stint rijden vanaf de start. Max Verstappen klaagt over de radio dat hij geen power heeft. Hij is geïrriteerd, zijn team vraagt hem door te rijden, maar Max komt binnen om de auto te laten controleren.

Intussen zijn de Mercedessen weer beresnel. Bottas zet een1:14,585 wat 58 duizendsten sneller is dan Hamilton. Albon maakt een spin bij de Variante Alta, waardoor zijn rondje niet sneller wordt. Hij staat dan op de elfde plek, dus buiten de Q3 Shoot-out. Beide Red Bulls zijn er nog niet, het komt dus aan om de tweede poging om een tijd te zetten. Opvallend genoeg zijn de AlphaTauri's allebei wel vooraan te vinden, met Gasly op P3 een Kvyat op P5.

Verstappen probeert het alsnog op Mediums, om zo de strategie voor morgen te kunnen houden. Hij heeft dan ook nog geen tijd gezet, dus hij staat nog laatste. Hij rijdt uiteindelijk naar de vierde tijd, maar Albon is net iets sneller op zijn zachte banden. Ricciardo zet zich er nog tussen. Sebastian Vettel kan wederom geen potten breken, hij rijdt naar de 13e plek, terwijl zijn teamgenoot op P7 deze sessie eindigt.

Out: PER, OCO, RUS, VET, STR

Q3: Top ten shoot-out

Zoals verwacht zetten de zwarte Mercedessen van Hamilton en Bottas de snelste tijd in hun eerste run. Max Verstappen is exact 7 tienden langzamer dan de auto van Lewis. Pierre Gasly laat zien dat hij duidelijk sneller is dan Albon, de Fransman noteert een vierde tijd achter Max. Albon had een vijfde tijd, maar die werd hem afgenomen, omdat hij buiten de baan reed. Daardoor heeft Leclerc voorlopig de vijfde tijd.

In de tweede run is Bottas net een fractie sneller dan Hamilton. De Fin pakt daarmee de Pole Position van zijn teamgenoot af. Max Verstappen is derde, voor Gasly, die een mooi visitekaartje afgeeft. Goed nieuws voor Honda is dat alle auto's in de top 8, met Albon op 6 en Kvyat op 8.