Opgelet: politie flitst maandag appers achter het stuur

Wellicht heb je de camera's al zien hangen aan bruggen over snelwegen: het zijn nieuwe appflitsers. De camera's die zien of je twee handen aan het stuur hebt, of dat je je mobieltje vasthoudt, gaan vanaf maandag in bedrijf. Kassa: €240!

Politie

Asomobilisten en bestuurders die even checken of er Whatsappjes zijn moeten oppassen. Vanaf maandag kijken camera's vanaf viaducten mee in de auto. Dat is misschien een inbreuk op de privacy, maar is een botsing met een onschuldige voorbijganger dat niet ook?

De camera's maken foto's van elke passant. Volgens het Openbaar Ministerie is het hoofd van de bestuurder niet in beeld, omdat er schuin naar beneden wordt gefotografeerd. De handen van de bestuurder en het kenteken zijn dat wel. De camera's werken dag en nacht en bij alle weersomstandigheden. De foto's van overtreders gaan automatisch door naar het CJIB in Leeuwarden en daarvandaan komt de paarse envelop met een bonnetje voor €240 (plus administratiekosten).

Mobieltje

De flitsers gaan af bij telefoons die op een been liggen, of die in de hand van de bestuurder worden gehouden. Het is dus zaak om te zorgen voor een handige telefoonhouder voor op het dashboard. Zo'n dingetje voor in een ventilatierooster heb je al voor €7,50. Dat is een stuk goedkoper dan de boete. En het is veiliger, dus doe het gewoon.

Zo werkt het:

Nieuws
  • Politie