Asomobilisten opgepast: politie gaat u pakken

Vanaf dinsdag 1 oktober zet de politie flitsers in tegen bestuurders die zitten te appen achter het stuur. Zo ontspringt geen asomobilist straks nog de dans.

HAL 2000 flitser

Hoewel auto's de laatste jaren snel veiliger worden, wordt het verkeer niet veiliger. Daarvoor kunnen vele oorzaken gezocht worden, maar een makkelijke conclusie is dat er veel te veel wordt ge'appt en getelefoneerd achter het stuur. De afleiding van de telefoon is enorm, en telkens als u een slingerende auto of truck op de weg ziet, kunt u er donder op zeggen dat de bestuurder aan zijn mobieltje zit te frutselen.

Vanaf dinsdag 1 oktober zet de politie een aantal speciale camera's in om appende bestuurders te beboeten: "Door kunstmatige intelligentie heeft de camera geleerd te herkennen als een bestuurder tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat in de hand houdt. Dat kan een telefoon zijn, maar ook bijvoorbeeld een tablet of een navigatiesysteem. De camera maakt een foto van de overtreder en het kenteken van het voertuig. Een politieagent beoordeelt of de camera een juiste constatering heeft gedaan. Als dit het geval is, gaat er een melding naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau en krijgt de kentekenhouder de bekeuring (a 240 euro) automatisch thuis."

Natuurlijk gaat het vaak goed, maar veel te vaak gaat het fout op onze stampensvolle wegen. Het is daarom gewoon asociaal gedrag om niet even een paar minuten te wachten met het versturen van een appje of het maken van een telefoontje. Doe het gewoon na aankomst. Er zijn weinig flitsers waar we bij Autobahn aanhanger van zijn, maar deze mobieltjesflitsers mogen er snel komen. Nu zijn het er twee, maar dat zullen er ongetwijfeld snel meer worden. En dan niet allemaal doen alsof de mobieltjesflitser een bermkassa is, maar gewoon van de telefoon afblijven tijdens het rijden, dan kunt u extra goed opletten waar de snelheidsflitsers staan.