Eindelijk. Appende bestuurders op bon dankzij slimme flitspaal

Er wordt eindelijk doorgepakt in de strijd tegen afgeleid rijden: appende automobilisten gaan vanaf nu zonder pardon op de foto, en krijgen een flinke flip in de bus. Alleen jammer dat we voor deze daadkracht naar de andere kant van de wereld moeten.

Boomer met telefoon

Een van de grootste uitdagingen voor de huidige verkeersveiligheid is de opkomst van de smartphone met mobiel internet. Iedereen heeft tegenwoordig zo'n ding, en gebruikt hem zonder veel remmingen achter het stuur. Een recept voor rampspoed, want wie naar een scherm kijkt, let niet op de weg. Maar wat doe je ertegen als handhaver? Het antwoord: met een moderne camera automatisch bekeuren. Hier hebben we geen enkele moeite mee, want dit soort klootviolen verhoogt onze verzekeringspremie alleen maar.

In de Australische deelstaat New South Wales (hoofdstad: Sydney) zijn ze inmiddels zo ver, dat er flitspalen worden ingezet tegen dergelijk gedrag. Een minister stelt trots dat 'zijn' NSW hiermee de eerste staat ter wereld is die weggebruikers middels slimme technologie gaat bestraffen (check die plaatjes). Vanaf december - als de eerste 45 palen in gebruik worden genomen - gaan Australiërs voor het eerst op de bon. Een camera in de paal registreert het kenteken, en een camera erboven kijkt bij de auto naar binnen. In de paal aanwezige software bepaalt of er sprake is van afleiding, en een agent moet daarna nog even de stapel foto's doorploegen, om te bepalen of de software het bij het juiste eind had. Kosten voor een bekeuring: 344 AUD (212 euro).

Nederland

In Nederland wordt ook al geëxperimenteerd met dergelijke opstellingen: in 2018 startte de politie een proef, waarbij een camera met groothoeklens op een hoge positie -  bijvoorbeeld een viaduct - het interieur van voorbijrijdende auto's scant op appgedrag. Daarnaast zijn er initiatieven waarbij touringcars met agenten voorbijrijdend verkeer, inclusief truckers, controleren, maar deze zijn bewerkelijker. Ook wordt gepleit voor dubbele boetes wanneer dit soort gedrag in het bijzijn van een kind wordt vertoond.