In tegenstelling tot de meeste elektrische scooters komt de unu niet uit China. Sterker nog hij komt helemaal niet uit Azië. Het apparaat is ontwikkeld en gebouwd in Berlijn (Europees thuis van Tesla, dus best wel elektrisch). Het bedrijf komt binnenkort met een totaal nieuw ontwikkelde elektrische scooter en Autobahn mocht hem alvast even testen in de pop-up store in Amsterdam.
unu
Het merk unu komt naar Nederland onder de vleugels van PON, de importeur van Volkswagen en daaraan gelieerde merken. Maar het bedrijf is natuurlijk ook de eigenaar van fietsenfabrieken Union en Gazelle. Daarnaast is het bedrijf groot aanwezig in mobility as a service-bedrijven zoals Greenwheels, Hely en Swapfiets.
Scooter
De scooter van unu is vanaf het begin ontwikkeld als elektrische scooter. Waar de meeste scooters op straat in de basis nog bedacht zijn om een verbrandingsmotor te huisvesten heeft de unu dat niet. Er is daardoor heel veel ruimte ontstaan in het ontwerp. De regelunits zijn mooi weggewerkt en de accu's zijn als een soort attaché-koffers verkleed. Er kunnen twee van die koffers in het ruim. Dan blijft er overigens ook nog steeds ruimte over voor twee helmen. Dus geen gedoe met een helmenbox achterop de scooter. Alles past in de kuip. De aandrijving zit verstopt in het achterwiel, dus ook de motor neemt nergens ruimte in beslag.
Rijden
Goed, dan is het tijd voor een proefrit met de unu. De scooter start met een smartcard. Er zit geen sleutelgat op en er is ook helemaal geen sleutel. Een smartcard is overigens voorlopig de enige oplossing, maar de uiteindelijke productiemodellen gaan open via een app (of die card als je telefoon leeg is). Zoals dat bij elektrische mobiliteit hoort, is het apparaat volledig geruisloos. De bediening is zoals je die gewend bent op een brommer of motor.
De elektrische aandrijving start werkelijk met een duw in de rug. Optrekken gaat razendsnel. De scooter voelt degelijk aan en rijdt soepeltjes. Stuurbewegingen komen direct door en het voelt als een lichte brommer. Ook bij hard remmen blijft hij stabiel en heb je niet het gevoel dat je echt 'op' een scooter zit, je wordt snel een met de machine.
Helaas was de proefrit te kort om de batterij echt te kunnen testen, maar unu belooft 50 of 100 kilometer actieradius. Dat is afhankelijk van of je één of twee accu's bij de scooter hebt genomen. In het instapmodel krijg je er "maar" één. Toch is de vraag hoe vaak je meer dan één accu nodig hebt, tenzij je scooterbezorger bent. De batterijen in de accu's worden overigens geleverd door LG. Opladen van het pakket duurt zeven uur.
Conclusie
Op het gebied van rijden en uiterlijk overtuigt de unu. Het dashboardje is handig en als daar ook nog de navigatie op zichtbaar is, dan heb je helemaal een handige scooter in handen. Via de app kan je de scooter ook nog delen met vrienden, of hem laten opnemen in een of andere deelprogramma (dat lijkt ons wat minder, gezien de schades die anderen aan deelscooters weten toe te brengen).
Met zijn prijs vanaf €3.299, - is de unu niet schandalig duur. Maar echt heel goedkoop is het nou ook weer niet. Daar staat wel tegenover dat je dan echt lekker snel door heet verkeer kunt vliegen. Iets wat met de auto niet meer lukt tegenwoordig