NS en ProRail dreigen: geef geld, anders saboteren we de Dutch GP

Onze spoorvervoerders en -onderhouders: ze presenteren zich graag als vrolijk zonnig bedrijf via gelikte PR-filmpjes, maar schuwen pure powerplay niet. Komen er geen miljoeneninvesteringen, dan boycotten ze de Formule 1. So that's how it's gonna be...

Druk druk druk

De Dutch GP, op 2 mei 2020, wordt een test van de spoorverbinding richting Zandvoort. De verwachting is dat er dat weekend het grootste aantal passagiers ooit per trein van en naar Zandvoort vervoerd worden. Meer mensen staat gelijk aan meer treinen, en daardoor zijn er spoor- en stationsaanpassingen nodig tussen Haarlem en Zandvoort. Dit liet de NS ver van tevoren al weten overigens.

Bij ons weten staat eigenlijk al vast dat er een upgrade van het spoor komt. Een upgrade waar de bewoners allesbehalve blij mee zijn. Toch voelen NS en ProRail de drang om het mes op de keel van de lagere overheden te zetten, zo blijkt uit een openbare brief van wethouder Berkhout (Haarlem) aan zijn raad, die RTL Nieuws opduikelde.

No munnie

Wordt er vooraf niet geïnvesteerd, dan weigeren de organisaties simpelweg om met treinen te rijden, 'in verband met de veiligheid'. Dat klinkt als ordinaire chantage, maar als u zich in de schoenen van de NS/ProRail verplaatst, dan zou u er waarschijnlijk ook geen zin in hebben om veel meer mensen op de perrons te hebben dan deze eigenlijk aankunnen. Als er dan iets gebeurt, gaat iedereen met het vingertje naar jouw organisatie wijzen, en dat willen de spoorvervoerders voorkomen. Waar het hier om lijkt te gaan, is de infrastructuur rondom het spoor, in plaats van de infrastructuur op het spoor.

Kortom: we snappen de opstelling wel, maar waarom moet er nou meteen van die dreigende taal uitgeslagen worden? Het is niet zo dat er geen geld vrijgemaakt wordt voor het stuk spoor tussen Haarlem en Zandvoort, in dezelfde brief lezen we een voorstel om €1,4 miljoen vrij te maken uit een regionaal mobilieitsfonds. En bovendien: de afgelopen vier jaar zijn in mei/juni op Zandvoort de Jumbo Racedagen georganiseerd. Toen hoorde je de NS ook nergens over. We begrijpen: de toestroom is hier wat kleiner, en bovendien veel meer verdeeld dan tijdens een F1-weekend, waarin iedereen zondagmiddag na de race tegelijkertijd weg wil. Maar toch, c'est la ton qui fait la musique, en het toontje van de NS is niet bepaald vriendelijk, als we op de interpretatie van de wethouder af moeten gaan.