Testdrive F1 2021: de officiële racegame van de Formule 1

Vanaf vandaag is de nieuwste versie van de Formule 1 racegame F1 Game te krijgen: uiteraard heet ie nu F1 2021. Autobahn kon het spel vast uittesten in de simulatiors van de Official F1 Racing Center in Utrecht.

Max Verstappen F1 2021

Met de voltallige Nederlandse Formule 1-pers verzamelden we vanmorgen in Utrecht. Hoewel, voltallig is een beetje overdreven, want de echt belangrijke mensen waren natuurlijk al in Silverstone voor het raceweekend. Desondanks waren er genoeg mensen om een potje mee te racen op de simulatoren en de game een testrit te geven.

Zoals de afgelopen jaren (F1 2019, F1 2020) is de game er voor Playstation (PS4 en PS5), Xbox en PC.

Naast het gewone racen is er al jaren de carrièremodus in het spel. Je kiest dan een racer en bouwt langzamerhand een racecarrière op. Nieuw dit jaar is de verhaalmodus Braking Point. Je kiest daarbij een personage en loopt met hem door het raceleven. Gevolg daarvan is dat je soms korte opdrachten meemaakt, bijvoorbeeld in een race een bepaald aantal coureurs inhalen.

In hun persbericht beschrijven de makers het als volgt: "In de nieuwe verhaalmodus, genaamd Braking Point, ervaren spelers de wereld van F1®, als ze hun weg vanuit de Formule 2™ omhoog racen naar de glorieuze Formule 1®. In deze verhaalgedreven modus krijgen zij te maken met de teamdynamiek uit het echte leven en de dramatiek met andere coureurs op de baan. De uitgebreide carrièremodus introduceert een optie voor twee spelers met zowel een mogelijkheid om online samen te spelen of vanaf de bank. Zij kunnen ook ieder een rivaliserend team kiezen en tegen elkaar racen in een synchrone sessie. De carrièremodus maakt tevens gebruik van Real-Season Start. Hierdoor kunnen spelers beginnen aan hun carrière vanaf elke race die al is gereden in het huidige wereldkampioenschap. Deze modus houdt daarbij rekening met de stand van het kampioenschap van dat moment."

Het geheel is vermakelijk, maar wij zijn toch meer de race-mafkezen die gewoon zo realistisch mogelijk willen racen. In beginsel moet je daarvoor natuurlijk bij een van de echte simulatorsoftwarebouwers zijn, maar toch is de F1-serie van Codemasters de laatste jaren steeds realistischer geworden. Wat ons betreft zit het nu onder de naam van EA Sports handelende ontwikkelaar Codemasters op het juiste spoor.

Racen

Wij reden vandaag zoals gezegd een race tegen de andere game, auto en F1-journalisten die zich in het Official F1 Racing Centre in Utrecht hadden verzameld. De stoeltjes en de Fanatec-bedieningsunits doen in ieder geval goed werk om je in de race-sfeer te brengen. Over onze oren hadden we het commentaar van Joe van Burik die erbij was. In de game krijg je verslag van de vertrouwde stem van Olav Mol, maar die was uiteraard op dit moment al in Silverstone aanwezig.

Omdat de redactie van Autobahn een aantal jaren geleden helaas afscheid moest nemen van de Playseat van de Autobahn F1 Show, was ondergetekende een beetje roestig in de game. Desondanks voelde de game vertrouwd aan, en is het ook voor de instapper gewoon een leuke simulatorgame.

© Pim Geerts

De nieuwe Xbox en Playstation zorgen ervoor dat de game nu in 60 fps beelden op je af kan vuren. Dat zorgt ervoor dat er realistischere bandeslijtage op beeld gebracht kan worden. Daarnaast zijn de achtergronden en texturen weer beter te berekenen voor de computers. Dat maakt ook dat het echt lijkt alsof je in de auto zit.

Nieuwe circuits

Het uitdagende coronajaar geeft ook de developers een paar slapeloze nachten. Vorig jaar kwamen nieuwe circuits op de kalender die uiteindelijk niet geracet zijn en andere die wel geracet zijn, maar nog niet in de game zaten. Ook nu komt het spel uit op het moment dat nog niet alle nieuwe banen helemaal af zijn. Zo zijn Portimão, Imola en Jeddah later dit jaar als gratis downloadbare content beschikbaar voor de kopers van de race game.

Formule 1
  • EA Sports