Mercedes runt radicale sidepod-loze W13 in Bahrein

Mercedes heeft de paddock geshockeerd met een B-versie van de W13. De radicale nieuwe wagen heeft hoegenaamd geen sidepods. Heeft het team uit Brackley weer een gouden vondst gedaan?

Mercedes runt radicale sidepod-loze W13 in Bahrein

Dit jaar staat de Formule 1 aan de wieg van een nieuw tijdperk. De nieuwe ground effect auto's zijn bedoeld om het volgen en inhalen te vergemakkelijken, en het speelveld gelijk te trekken.

Voorafgaand aan het seizoen werd erop gehamerd dat de regels meer beperkt zouden zijn dan ooit tevoren. De wagens zouden er zelfs allemaal hetzelfde uit gaan zien. Dat gerucht werd na de onthullingen echter al snel verwezen naar het land der fabelen. Bijna elke auto heeft namelijk een ander aerodynamisch concept, maar geen is zo radicaal als de vanmorgen gepresenteerde 'B-versie' van de Mercedes W13.

W13

Bij de lancering viel de originele auto al op door z'n extreme wespentaille en kleine, abrupt aflopende sidepods. Eenzelfde concept werd gevolgd door Mercedes-klant Williams. Daarmee weken de teams sterk af van de filosofie van de rest van de grid, waar de sidepods juist alleen maar groter, breder en langer werden.

De originele W13 in Barcelona.

W13 'B'

Mercedes heeft echter niet stilgezeten tussen Barcelona en Bahrein. De Silberpfeil die vanmorgen gepresenteerd werd was namelijk radicaal anders. De auto volgt nu een 'nopod', 'zeropod' of 'podless' concept. Vrij vertaald: de sidepods zijn zo goed als verdwenen.

Winglet

De luchtinlaat is tot op het minimum verkleind en er is een extra set louvres toegevoegd, maar de meest in het oog springende verandering zit los van de 'nopod'. Bovenaan heeft Mercedes de breedte van de originele sidepod namelijk gebruikt om een grote winglet te creëren.

Deze was uiteraard nodig voor de montage van de spiegels, maar levert ook een flink vleugeloppervlak op. Waarschijnlijk wordt deze gebruikt om de turbulente lucht vanaf de voorwielen te conditioneren, een taak die eerder weggelegd was voor de sidepods. De wheelcovers en standaard winglets boven de nieuwe 18-inch wielen helpen hier echter ook bij.

Nauwe legaliteit

Het beschrijven van precieze effect van de nopods laten we over aan de echte aerodynamici, maar het is duidelijk dat Mercedes gelooft in het radicale concept. De vraag rijst alleen of de lijnvoering van de W13B wel helemaal legaal is.

De inlaatopening van de sidepod moet namelijk aan een vastgesteld formaat voldoen. Het is niet helemaal duidelijk of dat bij de minimale opening van de Mercedes het geval is. We gaan er echter vanuit dat een team met de statuur van Mercedes niet zomaar met een illegale auto op de proppen komt.

Vooralsnog lijkt de W13B geen snelheidsvoordeel te hebben, maar de zandzak-trucjes van Toto en co kennen we zo langzamerhand wel. Het is wachten op ingrijpen van de FIA of het eerste protest vanuit de teams.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team