200 achtergelaten BMW i3's bevolken Koreaans eiland

Het Koreaanse eiland Jeju zit met een uniek probleem: op verschillende plekken houden kuddes achtergelaten EV's openbare plekken bezet.

200 achtergelaten BMW i3's bevolken Koreaans eiland

De aanschaf van elektrische voertuigen wordt al jaren aantrekkelijk gemaakt door flinke subsidies vanuit de overheid. In Korea is dat niet anders. Met behulp van overheidsgeld kocht een verhuurbedrijf op het eiland Jeju tussen 2016 en 2017 maar liefst tweehonderd BMW i3's aan.

Achtergelaten

De auto's werden op afbetaling aangeschaft, maar het bedrijf kon die betalingen niet bijbenen. In 2020 ging de verhuurder failliet, waarna de BMW's officieel in handen vielen van de lokale overheid. In plaats van de i3's daadwerkelijk in beslag te nemen en te veilen deed de overheid van Jeju echter helemaal niets. De vloot mini-EV's staat sindsdien verspreid over het eiland.

Afgelegen eiland

Volgens het lokale Yonhap News Agency heeft BMW Korea vorig jaar via de rechtbank het recht verkregen om de auto's terug te kopen. Er is echter nog geen reddingsmissie opgezet om de wagentjes terug te halen.

En dat is vrij logisch: Jeju Island ligt vrijwel midden in de Oost-Chinese Zee, tussen Zuid-Korea, Japan en China. Het verzamelen en transporteren van de i3's is dus een kostbare operatie, zeker omdat de sterk verouderde modellen relatief weinig op zullen leveren als occasions. Wellicht is het recyclen van de accupakketten nog een motiverende factor om het toch te doen.

Vooralsnog blijven de deels gedemonteerde en door zon geblakerde BMW'tjes onaangeraakt achter.

Elektrisch
  • UNTOUCHABLE-언터쳐블
  • UNTOUCHABLE-언터쳐블