Wie de boeken van Tom Clancy en John le Carré graag leest, krijgt vast een déjà vu bij dit artikel. Het verhaal voelt namelijk als iets wat rechtstreeks uit spionagethrillers komt, maar we beloven dat het echt waar is. De inmiddels failliete autoleverancier Fisker was geïnfiltreerd door een spion uit Noord-Korea.
Eerst even, voor wie hen niet kent: wie of wat is Fisker?
Het bedrijf werd opgericht door auto-ontwerper Henrik Fisker, die zijn sporen verdiende bij Ford en BMW. Zo’n twintig jaar geleden richtte hij de eerste van een serie eigen bedrijven op die allemaal “Fisker” in de naam hadden zitten en die er allemaal op gericht waren om auto’s te maken. Dat lukte zo nu en dan, maar het werd nooit echt een megahit. De laatste van die bedrijven ging eerder dit jaar failliet en daarmee leek het doek te vallen voor Fisker.
Maar na dat faillissement zijn er alleen maar meer vreemde verhalen gekomen uit de basis van Fisker. Het pand zou volledig gevuld zijn met gevaarlijke materialen. De auto’s zouden gevormd zijn door kleien modellen. En nu blijkt dus dat er een Noord-Koreaanse spion het bedrijf geïnfiltreerd had.
Miljoenen aan oplichting
Nou was de spion daar niet voor Fisker specifiek. Dat is een beetje alsof je Nederland probeert te dwarsbomen en dat doet door bij de Action achter de kassa te gaan staan. En hoewel dat op zich wel klinkt als iets knulligs wat typisch een actie voor Noord-Korea zou zijn, was het plan in dit geval iets verfijnder.
De spion was daar vooral om geld wit te wassen. De spion deed zich voor als een IT-werknemer genaamd Kou Thao. Het woonadres van Thao stond eigenlijk op naam van een vrouw in Arizona, genaamd Christina Chapman. Thao en achttien andere Noord-Koreanen zouden via Chapman aan valse identiteiten komen en die gebruiken om aan het werk te gaan bij verschillende Amerikaanse bedrijven, waaronder dus Fisker.
De loonstroken van al deze mensen zouden gebruikt worden om geld naar Noord-Korea te sturen. Daarnaast werden de laptops die deze mensen van hun ‘werkgevers’ kregen ook gebruikt als een soort server-farm waar de regering van Noord-Korea bij kon. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie werd het geld dat door deze mensen werd verdiend onder andere gebruikt om het raketprogramma van Noord-Korea te financieren.
De FBI kwam hier afgelopen zomer achter en lichtte Fisker in. Gelukkig voor Fisker lijkt het bedrijf daar goed mee weg te zijn gekomen, want in andere gevallen binnen deze oplichterij ging het nog een stuk verder. Vertrouwelijke informatie die bij deze bedrijven was ingewonnen zou door deze spionnen gebruikt zijn om de bedrijven te chanteren. Dat lijkt bij Fisker niet het geval te zijn.
Om de hele situatie misschien iets meer dragelijk te maken voor Fisker, lijkt het er op dat zij niet het enige autobedrijf waren waar Noord-Korea op deze manier binnen wist te dringen. Waarschijnlijk was een van de Big Three (Stellantis, General Motors en Ford) ook slachtoffer van deze hele organisatie. In totaal zouden de Noord-Koreanen zo’n $6,8 miljoen buit hebben gemaakt.
- NL Beeld / Pro Shots