Fisker is terug met 'goedkope' elektrische auto

Auto-ontwerper Henrik Fisker heeft een nieuwe betaalbare elektrische SUV. De auto wordt $10.000 goedkoper dan de goedkoopste Tesla ooit een paar weken was. De auto wordt deze week gepresenteerd in Los Angeles.

Fisker Ocean

Sinds 1 januari kan Tesla geen gebruik meer maken van de grote tax incentive voor elektrische auto's in Amerika. Het bedrijf heeft inmiddels meer dan 200.000 exemplaren geleverd en valt dus buiten de boot. Jammer voor Elon, want Henrik Fisker heeft nog precies nul auto's geleverd en kan daarom de opstartsubsidie van $7.500 per auto nog pakken. Het zorgt ervoor dat de nieuwe Fisker Ocean erg goedkoop in de markt geplaatst kan worden. De nieuwe SUV waarmee Fisker nu gaat proberen om de mislukte Fisker Karma te doen vergeten gaat Ocean heten en hij ziet er prima uit (jammer dat het een SUV is).

De prijs van $29,999 zal ongetwijfeld niet in Europa gehaald worden. Hier moeten elektrische auto's het vooralsnog doen zonder aankoopsubsidies (al komt Duitsland met zijn €6.000 bonus aardig in de buurt). We gaan er nog steeds van uit dat Fisker richt op zijn startprijs van "onder de €35.000", die hij vorig jaar communiceerde.

Henrik Fisker is trots op het feit dat hij voor het plastic dat in de auto ingebouwd wordt gerecyclede limonadeflessen gebruikt. De flessen worden opgevist uit de plastic soup in de oceaan. Ongetwijfeld speelt dat mee met de keuze van Ocean als naam voor het model. De onthulling van de auto vond vannacht plaats in Los Angeles.

Henrik Fisker wil de eerste Fisker Oceans in 2021 bij de kopers op de stoep zetten. Overigens is verkopen niet het grootste doel van Fisker, ze willen ook abonnementen op de auto verkopen. Het idee is dat de 'kopers' geen probleem hebben met de auto's, omdat ze hun vervoer as is huren.