'VAG laat Seat een langzame dood sterven'

De Spaanse tak van het concern zal hoogstwaarschijnlijk de elektrische revolutie niet gaan overleven. Volgens Handelsblatt trekt de Volkswagen Group nog voor 2030 de stekker eruit.

'VAG laat Seat een langzame dood sterven'

Sinds de overname door Volkswagen in 1986 is Seat als merk eigenlijk altijd een zorgenkindje geweest. Het merk kon zich maar moeilijke profileren binnen de uitgebreide portfolio van VAG.

Seat moest 'het Alfa Romeo van VW' worden, maar de modellen waren in de praktijk weinig meer dan iets opgefleurde VW's. Tussen het goedkope Skoda en het semi-premium merk dat Volkswagen uiteindelijk werd was bovendien eigenlijk geen ruimte voor een derde divisie. Ondanks sterke verkopen voor modellen als de eerste León bleef Seat worstelen met z'n identiteit.

Cupra

Het gebrek aan identiteit werd in 2018 alleen maar verergerd door de beslissing om het Cupra-sportlabel af te splitsen als onafhankelijk merk. De Cupra-varianten van de Ibiza en de León waren nou juist de modellen die Seat een sportief imago meegaven. Met het uitbrengen van specifieke Cupra-modellen werd het doodvonnis van het moedermerk eigenlijk al getekend. Althans, dat concludeert Duitse publicatie Handelsblatt.

Na een persconferentie waarbij de toekomst van de Spaanse tak van VAG uitgelegd werd viel het op dat alle pijlen op Cupra gericht werden. Over Seat werd niet of nauwelijks iets gezegd. Seat CEO Wayne Griffiths vatte het treffend samen:

"De voortdurende levensvatbaarheid van ons bedrijf is zeer nauw verbonden met de groei van Cupra. We zien ons nieuwe merk als een hefboom om winst mee te verhogen."

Levensvatbaarheid

Het vermoeden dat Seat met een been in het graf staat werd versterkt door het feit dat er geen nieuwe modellen gepland staan. Terwijl VAG zich met vrijwel alle andere merken opmaakt voor de volledig elektrische toekomst blijft Seat achter.

Cupra zal in de komende drie jaar echter vier nieuwe hybride en elektrische modellen op de markt zetten. Met de Born als speerpunt lijkt Cupra dus meer levensvatbaar te zijn dan het moedermerk.

2030

Uiteraard is de stelling van Handelsblatt gebaseerd op niets meer dan aannames, maar het afscheid van Seat lijkt toch echt onvermijdelijk. Nu het merk geen sportieve identiteit meer heeft en niet meegaat met de trends van de autoindustrie is het ten dode opgeschreven.

Handelsblatt gaat er vanuit dat VAG het magische jaar 2030 aan zal pakken als sterfdatum voor het enige grote Spaanse automerk. Tegen die tijd zal Seat 80 jaar oud zijn.

Nieuws
  • Seat S.A.