Ex-F1 coureur verplettert Goodwood record met extreme fan car

Voormalig Grand Prix-coureur Max Chilton heeft zich gisteren in de geschiedenisboeken geschreven. Met de futuristische McMurtry Automotive Spéirling ramde de Brit naar een absoluut record op Goodwood.

Ex-F1 coureur verplettert Goodwood record met extreme fancar

Een carriere in de Formule 1 is voor vrijwel elke zichzelf respecterende coureur de ultieme droom. Het is immers de zelfverklaarde top van de autosport. Gisteren bewees Max Chilton echter opnieuw dat er leven is na de F1.

De inmiddels 31-jarige Brit was tussen 2013 en 2014 actief met achterhoedeteam Marussia, en wist daar uiteraard niets bijzonders te bereiken. Acht jaar na zijn laatste Grand Prix werd Chilton op de oprit van The Duke of Richmond echter alsnog een legende.

McMurtry Automotive Spéirling

Max kreeg namelijk de eer om de radicale McMurtry Automotive Spéirling (Iers voor onweersbui) naar een absoluut record te sturen tijdens de Goodwood Festival of Speed Shootout. Met twee 500 pk elektromotoren en een ground effect fan-systeem goed voor 2.000 kilo aan downforce aan boord was de minuscule eenzitter perfect voor het smalle hillclimb parcours. Met een tijd van 39.081 seconden haalde Chilton bijna een seconde van de tijd gezet door Romain Dumas en de Volkswagen I.D.R in 2019.

Supersnelle straatveger

De Spéirling zal volgens McMurtry niet zomaar een experimenteel hillclimbmonster blijven. Na de succesvolle run op Goodwood zijn er al plannen bekendgemaakt voor een heuse productieversie, mét kenteken. De straatauto zal minder extreme aerodynamica meekrijgen, maar behoudt wel de enorme fans. Het systeem zal echter alleen in te schakelen zijn via een 'Track-mode'. McMurtry zal maar een paar straat-Spéirlings gaan bouwen. De prijs is nog niet bekend, maar wordt in ieder geval uitgedrukt in 'zeven getallen.'

Autosport
  • McMurtry Automotive