Lammers: 'Zandvoort voorbereid op 'raddraaiers' Oranje Legioen'

De incidenten in Oostenrijk hebben een diepe indruk achtergelaten in Zandvoort. Volgens sportief directeur Jan Lammers is de organisatie van de Grand Prix van Nederland is erop voorbereid om mogelijke 'raddraaiers' buiten de poort te zetten.

Lammers: 'Zandvoort voorbereid op 'raddraaiers' Oranje Legioen'

Sinds de onstuimige Grand Prix van Oostenrijk zijn alle ogen gericht op de volgens vele media 'seksistische en racistische' fans van Max Verstappen. De stomdronken menigte zou zich langs de baan en op de campings flink misdragen hebben. Later bleek dat niet elk incident evenveel op waarheid berust was (toch Mollie en Julia?), maar het kwaad was al geschied. De reputatie van Nederlandse fans als onbezonnen relschoppers ligt inmiddels al vast.

Raddraaiers op Zandvoort

Bij een vooruitblik op de tweede modern Grand Prix van Nederland vond sportief directeur Jan Lammers het dan ook nodig om te reageren op de nieuwe zorgen rond het Oranje Legioen. Volgens de oud F1-coureur en Le Mans winnaar staat de organisatie paraat om eventuele 'raddraaiers' buiten de poort te zetten wanneer er onenigheden ontstaan. Lammers rekent er echter op dat het overgrote merendeel van de fans zich gewoon fatsoenlijk zal gaan gedragen:

"Ben je dronken en baldadig in de kroeg, dan word je eruit gezet. Dat is hier niet anders. Ik ben ervan overtuigd dat in Oostenrijk uiteindelijk maar 1 procent van de fans zich heeft misdragen. Daar schamen we ons natuurlijk voor, het heeft andere fans ook gekwetst. Max Verstappen heeft zich ertegen uitgesproken."

"Ik reken op gezond verstand van de fans. Dit is uiteindelijk ook een familie-evenement. Ik ga ervan uit dat de grote menigte zichzelf gewoon van de beste kant wil laten zien, en anderen terechtwijst als dat nodig is."

Minder risico

De situatie op Zandvoort is volgens Lammers bovendien niet te vergelijken met die van de Red Bull Ring. In Oostenrijk zijn er immers grote campings waar de fans zich de hele dag kunnen bezatten. Ook hield het programma al vrij vroeg op, waardoor de verveling waarschijnlijk toesloeg. Vanwege de veel kleinere camping en het langere programma op het circuit in de duinen verwacht Jan geen grote problemen:

"Daar heb je campings waarop in totaal wel 50.000 man verblijft. Dat hebben we hier niet, onze camping kan maximaal 5.000 bezoekers kwijt. En het programma in Spielberg hield ook op na 18.00 uur".

Formule 1
  • Red Bull Content Pool