De andere Formule 1

Met de Dutch Grand Prix van 2022 in de achteruitkijkspiegel, zou je bijna vergeten dat er dit jaar nóg een Formule 1 gehouden wordt, namelijk de Formula One Esports Series 2022. Deze jonge toevoeging aan het rijtje officiële Formules gaat op 14 september op het circuit van Bahrein alweer het zesde seizoen in.

De andere Formule 1

De Formula One Esports is in 2017 van start gegaan in een poging om gamers bij de “echte” Formule 1 te betrekken. De 6e ronde van het tweede evenement van deze editie wordt gehouden op 14 oktober ‘op’ het virtuele circuit van Zandvoort. Voor de online gestreamde F1 Esports wedstrijden heb je als fan zelfs voor de circuits in de meest exotische locaties geen visum nodig.

E-sports: virtuele F1 coureurs

De bekende F1 Teams hebben ieder een eigen F1 Esports Team voor de uiteindelijk gekwalificeerde Formula One Esports Series Pro Championship coureurs, die tijdens de Pro Exhibition fase worden gescout door een van deze teams.

Ook hier blinken er Nederlanders uit. De nu 22-jarige coureur Jarno Opmeer, voor respectievelijk het voormalige Renault-Vitality, Alfa Romeo Orlen en Mercedes-AMG Petronas in 2019, 2020 en 2021, heeft de vorige twee edities op zijn naam geschreven met een deelname aan tot nog toe in totaal 36 Grand Prix. De Nederlandse Thomas Ronhaar is dit jaar als beste naar voren gekomen uit de Pro Exhibition.

Kwalificatie

Kwalificatie is een proces in meerdere stappen, waaronder een online kampioenschap en talentenjacht in twaalf ronden (voor dit jaar) in één, wekelijkse in-game events en tijdritten, waaronder een sinds vorige jaar een wildcard voor de eerste vrouwelijke F1 Esports coureurs. Iedereen van 16 jaar en ouder die het officiële F1 2021 spel van Codemasters (EA Sports) speelt op de PlayStation 4 of 5, Xbox of PC en geregistreerd staat op de officiële website van F1 Esports Series kan deelnemen.

Circuits en afstanden

De F1 Esports Series 2022 is over vier driedaagse evenementen met één race per dag, wat niet zo lang is als de volle agenda van de “echte” Formule 1, maar is net als de F1 over vier werelddelen verspreid. Een ander belangrijk verschil met de F1 is de afstand die de coureurs afleggen. Tijdens het onlinetoernooi worden ‘50% races’ gereden, de helft van de echte afstanden dus.

Real life supporter

Toch liever real-life F1 supporter? Als diehard fan heb je voor typische F1 bestemmingen als de circuits in Amerika, Australië, Azerbeidzjan, Canada en Saoedi-Arabië vaak een visum nodig. Voor de bestemmingen buiten Europa kan je eenvoudig online een e-visum aanvragen, zoals een ESTA voor Amerika.

Voor de resterende Grand Prix van dit jaar, heb je alleen voor reizen naar Amerika of voor een overstap of doorreis in de VS een visum of een ESTA nodig. Het ESTA Amerika kan voor meerdere reizen naar of via Amerika gebruikt worden.

Supporters van de 2022 United States Grand Prix van 21 tot en met 23 oktober 2022 in Austin, Texas kunnen met het ESTA Amerika deze races bijwonen.