Max Verstappen had te weinig brandstof aan boord voor Q3 Singapore

Max Verstappen leek op weg naar pole op de opdrogende straten van Singapore, maar moest uiteindelijk zijn laatste snelle ronde voortijdig afbreken. De Nederlander had helaas te weinig brandstof aan boord om Q3 vol te maken.

Max Verstappen had te weinig brandstof aan boord voor Q3 Singapore

De kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore gaf ons in de slotfase een razendspannende strijd tussen Charles Leclerc en Max Verstappen. De Ferrari-rijder had de provisionele pole in handen, maar Max was bijzonder snel onderweg.

Met zeven tienden in de hand liet hij zijn eerste run echter gaan na een paar foutjes in de natte derde sector. Er was immers nog tijd voor een allerlaatste run.

De Nederlander wist zijn eerdere run te evenaren in de eerste twee sectoren, maar had het wederom moeilijk aan het einde van de ronde. Ondanks een momentje in de tunnel leek hij op weg naar de eerste rij, toen hij opeens de pits in stuurde.

Naar binnen gehaald

In de herhaling werd duidelijk dat Red Bull Max opgeroepen had om de ronde af te breken, tot grote woede en frustratie van de kampioenschapsleider. Het team wilde hem bovendien niet via het open radiokanaal vertellen wat er precies aan de hand was, waardoor de scheldkannonade van Verstappen alleen maar heviger werd.

Lege tank

De reden voor de bizarre actie liet zich al vrij snel raden: Max had simpelweg te weinig brandstof aan boord. Omdat het opwarmen van de banden op een opdrogende baan veel langer duurt, en niemand die temperatuur wil verliezen met een pitstop, rijden coureurs veel langer door.

Vanwege zijn eerder afgebroken ronde brandde Verstappen op zijn tweede run bijna door zijn brandstofvoorraad heen. Telegraaf F1-correspondent Erik van Haren bevestigde via Twitter dat Red Bull zich inderdaad zorgen maakte over een lege tank.

P8 in plaats van P20

Door het afbreken van de ronde bleef Max steken op een schamele achtste plek, maar het afmaken van de run had veel grotere gevolgen gehad. Na zijn run had de Nederlander immers nog een uitloopronde moeten doen, waar hij dus geen brandstof meer voor had.

Max had het wellicht nog tot de pits gered op die ronde, maar had in dat geval waarschijnlijk niet de het verplichte brandstofmonster aan de FIA kunnen overhandigen.

Dat had geleid tot uitsluiting van de sessie, en een start vanaf P20. Stoppen op de baan om het monster veilig te stellen had dezelfde straf veroorzaakt. Genoegen nemen met een achtste plek was dus de enige optie.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool