Driften op lege rotonde levert Brit enorme straf op

Een beetje baldadigheid op een verlaten rotonde leverde een driftvaardige Brit een flinke straf op. De Lexus-coureur zal zich de komende tijd door meerdere cursussen en taakstraffen moeten worstelen.

Driften op lege rotonde levert Brit enorme straf op

Vrijwel elke zichzelf respecterende autogek heeft het wel eens gedaan: even een 'bijzondere manoeuvre' uitvoeren op een verder verlaten weg of een openbare parkeerplaats. Een handrembochtje, dienbladen onder de achterwielen of gewoon een ouderwetse drift zijn bijna altijd toch best wel lollig.

Vraag bijvoorbeeld maar aan Lewis Hamilton. De politie deelt die mening logischerwijs niet. Stunts hebben immers geen plek op de openbare weg. De politie van het Britse Wiltshire is daar echter wel heel erg streng in.

Tokyo Wiltshire Drift

Wiltshire Police haalde namelijk alles uit de kast om een lolbroek met een Lexus IS zo waar mogelijk te bestraffen voor zijn escapades op een lokale rotonde. De 26-jarige Daniel Bassett werd gefilmd terwijl hij een paar prachtig uitgevoerde drifts neerlegde. Aan wagenbeheersing ontbrak het de beste man duidelijk niet, maar de politie kon zijn rijkunsten uiteraard niet waarderen.

Zware straf

Bassett pleitte schuldig aan de aanklacht van gevaarlijk rijgedrag, maar kon niet rekenen op coulance. De rechter legde hem namelijk een uitgebreide en relatief zware straf op.

Naast een rijverbod van 15 maanden zal hij 'rehabilitatiesessies' moeten bijwonen, een onbetaalde taakstraf van 200 uur af moeten ronden en maximaal 15 activiteiten bijwonen die hem door de verantwoordelijke agent worden opgedragen.

Voordat hij zijn rijbewijs terug kan krijgen moet hij bovendien een 'uitvoerig rij-examen' gaan afleggen. Op financieel gebied viel de straf echter wel mee: verder dan in totaal 180 pond (€219) aan juridische kosten ging het niet.

Voorbeeld stellen

Bassett's driftsessie lijkt relatief onschuldig, maar bij de Britse hermandad zijn ze helemaal klaar met dit soort stunts. De Lexus-coureur werd duidelijk gebruikt om een voorbeeld te stellen aan andere mobiele hooligans. Wiltshire politiechef Deb Smith verklaarde in een statement de oorlog aan straatracers en clowns bij automeetings:

"[Bassett's] acties vertegenwoordigden roekeloos gedrag en duidelijk gevaar voor degenen die aanwezig waren en het publiek in het algemeen. Wiltshire Police zal deegenen die extreem gevaarlijke situaties veroorzaken op onze wegen terwijl ze deelnemen aan verstorende automeetings meedogenloos blijven achtervolgen, en we zullen de zwaarst mogelijke sancties blijven najagen in zulke gevallen."

Algemeen
  • iStock, Swindon Police
  • Swindon Police