Hooligans opgelet! Ford werkt aan revven op afstand

Altijd al maximaal van je motorgeluid willen genieten? Of laat je gewoon graag mensen schrikken? Ford heeft de oplossing: revven op afstand.

Hooligans opgelet! Ford werkt aan revven op afstand

Voor de gemiddelde petrolhead is er niets zo mooi als het luisteren naar een dikke motor. Als bestuurder kun je daar echter nooit maximaal van genieten: binnen in de auto is het geluid immers altijd meer gedempt dan daarbuiten, en je zit natuurlijk nogal ver van de uitlaat af. Zelfs in een cabrio hoor je nooit precies hoe de auto écht klinkt. Bij Ford vinden ze dat maar zonde. Daarom hebben ze een patent aangevraagd voor een systeem dat revven op afstand mogelijk maakt.

There's an app for that...

Het systeem werkt via een app op je smartphone, waarmee je precies kunt bepalen hoe hard en op welke manier de je wagen zijn keel zal schrapen. Niet alleen de engine map, maar ook het uitlaatsysteem kan daarop aangepast worden.

Met een druk op de knop voert de auto het commando uit. Zo kun je vanaf het terras - met een koud biertje in de hand - alle aandacht vestigen op je brute Mustang, zonder dat je zelf raar aangekeken wordt. Het is dus de perfecte gimmick voor mensen die de openbare orde willen verstoren zonder zelf in de spotlights te staan.

De toekomst is nepgeluid

Revven op afstand lijkt perfect te passen bij de traditionele Mustang-koper, maar Ford wil nog veel verder gaan dan dat. Eigenaren van de volledig elektrische Mustang Mach E moeten namelijk ook kunnen meegenieten van het systeem. Ford erkent zelfs dat EV's de aantrekkingskracht van een traditionele verbrandingsmotor missen. De oplossing: nepgeluid via de speakers, aldus de tekst in de patentaanvraag:

"De populariteit van elektrische voertuigen stijgt, inclusief elektrische sportwagens. Elektrische voertuigen hebben geen motor die motorgeluiden op kan wekken. Daardoor kan de aantrekkelijkheid van een EV voor een sportwagen-fan verminderd worden, wat de transitie naar CO2-neutrale voertuigen in de weg staat. Het geluid van een revvende motor kan worden uitgestoten via het geluidssysteem van het voertuig."

2024?

De patentaanvraag stamt alweer uit 2020, waardoor er geen garantie is dat revven op afstand een realiteit zal worden. Het zou echter zomaar kunnen dat de in 2024 verwachte nieuwe Mustang het systeem als een optie mee zal krijgen.

De elektrische variant komt misschien nog wel eerder, aangezien het toevoegen van een paar geluidsbestandjes iets makkelijk is dan het aanpassen van het motormanagement en het uitlaatsysteem.

Techniek
  • Ford, US Patent & Trademark Office