Lijstje: Lexus legt modelnamen uit

Automerken hechten een hoop waarde aan hun identiteit. Een groot onderdeel daarvan is de filosofie achter de namen van alle modellen. Bij Lexus lijkt er achter de willekeurige lettercombinaties geen achterliggende gedachte te zitten. De Britse afdeling van het merk besloot de verwarring op te helderen met een lijstje.

Lijstje: Lexus legt modelnamen uit

CT

De luxe Prius wordt aan de man gebracht als de Creative Touring. Hiermee wilde Lexus onderstrepen dat de hybride hatchback een creatieve optie was in een segment gedomineerd door spaardieseltjes. Met Touring werd de nadruk gelegd op het vermogen van de auto om in alle comfort passagiers en baggage te vervoeren over lange afstanden. Het stereotype van een krappe hybride stadsauto moest daarmee weggenomen worden.

ES

Minder creatief is de uitleg van Camry-kloon ES. Dat staat namelijk gewoon voor Executive Sedan, oftewel zakensedan. Veel meer kunnen we er niet van maken.

GS

In dezelfde trend valt grotere broer GS. Grand Sedan is nu ook niet bepaald een inspirerende aanduiding. Eerdere modellen van Opel en Buick wekten een andere verwachting bij die lettercombinatie, maar Grand Sport was kennelijk toch te spannend.

GX

De middelgrote SUV van het merk waren ze bij Lexus UK even vergeten, dus we hebben hem zelf even toegevoegd. De afkorting staat uiteraard voor Grand Crossover. Een beetje vreemd, aangezien de wagen op het chassis van de Toyota Land Cruise Prado staat, een volbloed SUV met een ouderwets ladderchassis.

IS (F)

Bij de ES en GS werd er gekozen voor het saaie 'Sedan', maar voor de BMW 3-serie killer durfde Lexus het toch aan. De sportsedan heet voluit namelijk Intelligent Sports. De radicale benaming werd gekozen om het dynamische en sportieve karakter van de IS kracht bij te zetten. Topversie IS F kreeg de eerste letter van Fuji Speedway aangemeten, het Grand Prix circuit dat sinds 2000 in handen is van moederbedrijf Toyota.

LC (C)

De SL-rivaal van Lexus volgt de traditionele lijn van de sedans met de afkorting Luxury Coupe. In sommige markten vindt het merk het echter nodig om een extra C toe te voegen voor de open variant. Dat Luxury Cabriolet of Convertible binnen dezelfde afkorting past gaat er in bepaalde markten kennelijk niet in.

LFA

Het juweeltje in de kroon van Lexus heeft eigenlijk een best wel saaie naam. LFA staat namelijk voor Lexus F-Sports Apex, oftewel het toppunt van de F-Sport divisie. Het had echter erger gekund: dezelfde lettercombinatie stond bij de conceptcare nog voor het zweverige Lexus Future Advance.

LS

Over de LS kunnen we wederom vrij kort zijn. Het is een luxe sedan die Luxury Sedan heet. Het model trapte in 1989 het merk in stijl af.

LX

De LX volgt de lijn die ingezet is met de LS en de GX. Het is dus een Luxury Crossover. Net als zijn kleinere broertje staat de gigant echter gewoon op het onderstel van de Toyota Land Cruiser. De term crossover past dus wederom niet echt. Net als zijn kleinere broer werd de LX door Lexus UK even over het hoofd gezien.

Lexus LY

Lexus stond lang bekend om z'n gezapige luxesloepen, maar deze stuurt echt als een boot. De naam laat zich raden: het luxejacht heet Luxury Yacht. Opvallend genoeg wordt de eerste boot met het Lexus-logo aangedreven door motoren van Volvo.

NX

Crossover is echter wel passend bij de NX. In dit geval is het zelfs een Nimble Crossover, oftewel een behendige hatchback op stelten. De naam wijste erop dat de NX een handig, compact stadsoffroadertje is.

RC (F)

Volgens Lexus UK moest de 4-serie concurrent van het merk 'de perceptie van zelfladende benzine hybrides gaan uitdagen'. Vrij vertaald betekent dat dat de RC een hybride sportcoupe is. Lexus vond het idee echter radicaal, vandaar de naam Radical Coupe. De rest van de wereld vond het concept echter helemaal niet zo schokkend.

RX (L)

Nu de R van de RC bekend is lijkt die van de RX makkelijk te voorspellen. Dit keer zorgt de marketingafdeling van Lexus echter voor een verrassing. De RX is namelijk niet een radicale crossover, maar een Radiant Crossover. De auto straalt volgens het merk namelijk de goede hoop in de toekomst uit die Lexus had voor het nieuwe millennium toen het model uitgebracht werd in 1998. De L is echter minder onvoorspelbaar: die letter is namelijk voorbehouden aan de zevenzits Large variant van het model.

RZ

De luxe variant van de Toyota bZ4X werd ook weggelaten door Lexus UK. Vreemd, want wederom is de naam logisch te verklaren. Als futuristisch zero-emission model is de RZ uiteraard de Radiant Zero.

SC

In 1991 zette Lexus de eerste voorzichtige stap richting sportiviteit met de SC, oftewel Sport Coupe. Bijzonder sportief was het model echter niet te noemen. Met name de oubollige SC430 deed eigenlijk alleen maar afbreuk aan de sportieve pretenties van het merk. De eerste generatie maakte de belofte echter wel waar in gewijzigde vorm: in 1993 kwam er namelijk een ingekorte versie van het platform op de markt als de vierde generatie Toyota Supra.

UX

De hekkensluiter van het alfabetische lijstje is de UX, de kleinste crossover van het Lexus-gamma. Wederom barst de afkorting niet van de creativiteit: het staat namelijk voor Urban Crossover. Een stadsoffroader dus.