Circuit van Barcelona gooit gehate chicane in de prullenbak

De alom verguisde laatste kronkel in Barcelona is eindelijk naar de geschiedenisboeken verwezen. Voor het eerst sinds 2006 zal de laatste bocht weer een snelle doordraaier zijn.

Circuit van Barcelona gooit gehate chicane in de prullenbak

De Grand Prix van Spanje geldt inmiddels als een van de meest saaie en voorspelbare op de kalender. Vanwege de overvloed aan snelle en middelsnelle bochten en de korte remzones is er op het circuit immers slechts één echte inhaalmogelijkheid aan het einde van het rechte stuk. Vanaf 2007 werd ook die optie moeilijker gemaakt door de toevoeging van bocht 14: een onhandige chicane die alle vaart eruit haalde.

Slipstream gebroken

De chicane maakte de aanloop naar het rechte stuk veel korter, waardoor het moeilijker werd om een slipstream mee te pakken. Max Verstappen bewees in 2016 hoe cruciaal dat was door rondenlang de Ferrari van Kimi Räikkonen van zich af te houden met een langzamere Red Bull. Tijdens die race kwam het goed uit voor het nog piepjonge Oranje Legioen, maar in de jaren daarvoor en daarna bleef de chicane een doorn in het oog.

Masi's plan

Na meerder klachten en beloftes heeft de organisatie van Circuit de Barcelona-Catalunya eindelijk doorgezet. Dit jaar zal de chicane eindelijk overgeslagen worden. De wijziging werd in 2021 nog geopperd door toenmalige wedstrijdleider Michael Masi, maar hij kreeg toevallig een functie elders voordat het doorgevoerd kon worden.

Nu de ronde eindigt met twee snelle doordraaiers hoopt de organisatie dat er beter aangehaakt zal kunnen worden voor het rechte stuk. De huidige ground effect auto's zouden nauw volgen door die bochtencombinatie immers mogelijk maken. Op 4 juni gaan we meemaken of die voorspelling uitkomt.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool