Yes! Circuit Barcelona wil chicane gaan verwijderen

Na vijftien jaar zal één van de meest gehate stukjes asfalt van de Formule 1 eindelijk overgeslagen worden. De tragisch langzame en dodelijke saaie chicane aan het einde van de ronde in Barcelona gaat voor 2023 namelijk op de schop.

Yes! Circuit Barcelona wil chicane gaan verwijderen

De Grand Prix van Spanje is inmiddels berucht vanwege de vaak slaapverwekkende races die geproduceerd worden op het Circuit de Catalunya nabij Barcelona. Door een combinatie van middelsnelle bochten en korte remzones lijkt de baan doelbewust ontworpen zijn om inhaalacties tegen te gaan.

In 2007 werd het uit veiligheidsoverwegingen echter nog erger gemaakt door de toevoeging van een chicane tussen de laatste twee bochten. Zo ontstonden bocht 14 en 15, twee van de meest verschrikkelijke stukken asfalt op de F1-kalender.

Slappe chicane

De chicane haalde - zoals bedoeld - alle vaart uit de laatste sector, maar bracht daar geen inhaalmogelijkheden tegenover. Door de krappe lijnen en minimale remzones is het simpelweg onmogelijk om langszij te komen.

Bovendien is er door het acceleratiemoment bij het uitgaan van de chicane geen mogelijkheid om aan te haken bij de voorganger op weg naar het rechte stuk. De aanloop naar bocht 1-2 wordt daarmee te kort gemaakt voor een serieuze aanval. In 2016 zagen we een piepjonge Max Verstappen nog maximaal gebruik maken van die situatie om de veel snellere Ferrari van Kimi Räikkönen achter zich te houden.

Streep erdoor

Vijftien jaar na dato is de promotor van de Grand Prix de eindeloze kritiek eindelijk zat. Volgens RaceFans is de organisatie namelijk druk bezig met een plan om FIA Grade 1-goedkeuring te regelen voor een layout zonder chicane.

De homologatie moet mogelijk gemaakt worden met herziene grindbakken en verbeteringen aan de vangrail in wat dan bocht 13 en 14 zullen worden. Berichten over het plan circuleerden al eerder, maar dit keer zou het circuit bloedserieus zijn.

Twee smaakjes

De goedkeuring van de nieuwe oude layout betekent echter niet dat deze altijd en overal voor gebruikt zal worden. Het management van het circuit wil de versie mét chicane gaan aanhouden en individuele promotors van verschillende series de keuze geven welke ze willen gebruiken. Gezien de reputatie van de chicane kunnen we ons echter niet voorstellen dat die keuze veel gemaakt zal worden.

Als alles goed gaat moet het chicaneloze circuit in 2023 al in gebruik genomen kunnen worden. De organisatie is al begonnen met het vergroten van de grindbak bij bocht 1. De renovaties bij bocht 13 zouden daar eenvoudig achteraan kunnen komen.

Het circuit werd voor het laatst aangepast in 2021, toen bocht 10 hersteld werd van een krappe hoek linksaf naar een vloeiende hogesnelheidsbocht. Daarbij werd overigens meteen weer een remzone geelimineerd, wat het inhalen niet ten goede kwam. Het is te hopen dat het uitwissen van de chicane een positiever effect zal hebben.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool