Vandaag vijf jaar geleden: Max Verstappen tekent bij Red Bull Racing

De tijd vliegt: het is alweer vijf jaar geleden dat Max Verstappen de overstap maakte van Toro Rosso.

Vandaag vijf jaar geleden: Max Verstappen tekent bij Red Bull Racing

Op 5 mei vieren we de vrijheid, maar voor Max Verstappen heeft de datum een dubbele betekenis. Op donderdag 5 mei 2016 werd namelijk officieel bevestigd dat de Nederlander na anderhalf seizoen bij junior team Toro Rosso de overstap zou maken naar Red Bull Racing.

Torpedo

Verstappen's promotie zat al een tijdje in de planning bij Horner & co, maar de trekker werd overgehaald door Daniil Kvyat. D Rus raakte bij de start van zijn thuisrace twee keer achterelkaar de Ferrari van voormalige Red Bull-oogappel Sebastian Vettel. Deze kostbare actie van de Torpedo gaf het management van RBR de aanleiding om Kvyat terug te zetten naar Toro Rosso. Een podium in China veranderde daar niets aan.

Daniil Kvyat mocht naast Carlos Sainz plaatsnemen bij Toro Rosso.

Schuiven met coureurs

Om het 5-jarig jubileum te vieren hebben we de persberichten van die dag er even weer bij gepakt. De woorden van Christian Horner over het schuiven met coureurs zijn licht profetisch: "Max heeft beween een uitzonderlijk jong talent te zijn. Zijn prestaties bij Toro Rosso tot nu toe zijn indrukwekkend geweest en we zij blij dat we hem de kans kunnen geven om voor Red Bull Racing te rijden.

"We zitten in de unieke positie dat we vier rijders binnen Red Bull Racing en Toro Rosso hebben die onder langdurige contracten staan bij Red Bull, dus we hebben de flexibiliteit om ze tussen de teams uit te wisselen. Dany zal zijn ontwikkeling kunnen voortzetten bij Toro Rosso, in een team waar hij bekend mee is. Dat zal hem de kans geven om zijn vorm terug te vinden en zijn potentieel te kunnen tonen."

Enthousiaste Verstappen

De Verstappen van vijf jaar geleden ziet vooral kansen met de overstap: "Deze volgende stap in mijn nog prille Formule 1-carrière is een waanzinnige kans en ik ben Red Bull Racing en Dr. Helmut Marko dan ook zeer dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen. Het betekent voor mij een nieuwe uitdaging, waarbij ik snel veel kan opsteken in de omgeving van het topteam Red Bull Racing. Daarnaast kijk ik er enorm naar uit om samen te werken met en te leren van een ervaren en bewezen teamgenoot zoals Daniel Ricciardo is."

"Ik kan de medewerkers van Scuderia Toro Rosso niet genoeg bedanken voor hun inzet. Iedereen op de fabriek in Faenza en Franz Tost in het bijzonder heeft stuk voor stuk een bijdrage geleverd om mij te brengen waar ik nu ben. We hebben samen een mooie weg afgelegd."

Slechts een week later schreven Max Verstappen en Red Bull Racing geschiedenis op het circuit van Barcelona.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool