Zestien jaar lang verzopen NSX nog steeds veel te duur

De prijzen voor Japanse sportwagens uit de '90s zijn tegenwoordig om te huilen. Een Acura NSX die zestien jaar lang op de bodem van een rivier lag bewijst hoe dramatisch de situatie is.

Zestien jaar lang verzopen NSX nog steeds veel te duur

De Honda/Acura NSX is meer dan dertig jaar na dato nog altijd een mythische machine. Met een beetje hulp van F1-legende Ayrton Senna zette Honda in 1990 een statement neer richting de gevestigde Italiaanse orde.

Voor het eerst was er een razendsnelle middenmotor sportwagen die niet om de haverklap uit elkaar viel of weigerde te starten. De NSX was zo'n succes dat de auto in vrijwel ongewijzigde vorm tot 2005 in productie bleef.

De onderkant van de markt

Als geavanceerde Porsche/Ferrari-killer was de NSX nooit een goedkope auto, maar de laatste jaren zijn de prijzen enorm opgelopen. Een strakke NSX-R kan bijvoorbeeld zomaar een half miljoen euro opbrengen.

Rijdende museumstukken zijn echter een slechte indicatie voor de waarde van een auto. Het wordt pas echt duidelijk als je met een absoluut wrak op de proppen komt. En dat is precies wat er bij Amerikaans sleepbedrijf LSX Salvage te vinden was.

$8500

Het bedrijf trok in 2019 een Acura NSX uit een rivier in North Carolina. De bolide werd daar aangetroffen tijdens een zoektocht naar een vermist persoon. Uit onderzoek bleek dat de NSX in 2003 gestolen was en toen gedumpt werd in het water. De auto had dus zestien jaar op de bodem van de rivier doorgebracht.

LSX Salvage bood de wagen doodleuk te koop aan als restauratieobject. Gek genoeg was er iemand die hapte. De nieuwe eigenaar "Jay" besloot grotendeels anoniem te blijven, maar wilde met The Drive wel de aankoopprijs delen: 8.500 dollar, omgerekend bijna 8.000 euro.

YouTube-restauratie

De nieuwe eigenaar is daadwerkelijk van plan het verwrongen wrak weer op de weg te brengen. Er staat immers maar 51.499 kilometer op de klok. Jay is al bezig om vervangende delen voor de door het bergingsbedrijf beschadigde A-stijlen te vinden. Daarnaast komt er uiteraard een nieuwe kabelboom in de NSX. De beste man had op het moment van schrijven niet eens gecontroleerd of de motor van de Acura nog aanwezig was.

Jay heeft geprobeerd de steun van Acura te krijgen, maar moest het doen met een lauw persberichtje. De transformatie van de rivier-NSX zal uiteindelijk het onderwerp moeten worden van een YouTube-video. Dat gaat zo te zien echter nog een paar jaar duren.

Cargasm
  • LSX Recovery, Honda, Churchland Fire Department