Wat is er nodig voor het importeren van een auto uit het buitenland?

Er kunnen diverse redenen zijn om een auto in het buitenland te kopen en naar Nederland te importeren. Misschien kom je in het buitenland een spotgoedkope auto tegen of je bent specifiek op zoek naar een model die je in Nederland niet tegenkomt? Het is mogelijk om een auto uit het buitenland naar Nederland te importeren. Maar een geïmporteerde auto mag niet zomaar de Nederlandse weg op. De auto moet op een Nederlands kentekenbewijs worden gezet en moet een Nederlands kentekenplaat dragen. Daarnaast moet je nog enkele administratieve en fiscale zaken afhandelen.

Wat is er nodig voor het importeren van een auto uit het buitenland?

De APK keuring 

Een voertuig dat geïmporteerd wordt naar Nederland moet worden gekeurd door een APK garage. Hiervoor kun je een afspraak maken bij de RDW. Gaat het om een auto dat uit een EU-land is geïmporteerd? Wanneer hier nog een buitenlandse APK op zit, dan is het mogelijk om dit over te nemen. Hiervoor moet je uiteraard wel een bewijs meenemen of er moet een APK sticker op het buitenlandse kenteken aanwezig zijn.

De buitenlandse APK wordt dan in het Nederlandse RDW register opgenomen. Tijdens de keuring worden er op enkele punten gelet en aan de hand daarvan wordt er de auto goedgekeurd of afgekeurd. Wordt de auto goedgekeurd? Dit wordt doorgegeven aan de Belastingdienst, die je binnen 5 dagen een nieuw kentekenbewijs en tenaamstelling toestuurt. Hiermee kun je kentekenplaten laten maken en mag de auto de weg op.

Invoerrechten 

Komt je auto uit een EU-lidstaat? Dan hoef je geen invoerrechten te betalen. Dit is wel het geval als de auto afkomstig is buiten de Europese Unie, dan betaal je op de plek waar de auto ingevoerd wordt de invoerrechten. Bijvoorbeeld op een luchthaven of in de haven. Hoe hoog de invoerrechten zijn, hangt af van het soort voertuig en de leeftijd. De invoerkosten voor bijvoorbeeld een vrachtwagen bedragen meer dan bij een personenauto. Daarnaast geldt dat je geen invoerrechten betaalt als de auto 30 jaar of ouder is.

BTW

Over de invoerrechten betaal je btw. Ook als het voertuig 30 jaar of ouder is, betaal je btw over de aankoopprijs + transportkosten, maar dan het lage percentage. Is je auto jonger dan 30 jaar? Dan betaal je het hoge btw-percentage.

BPM

Nadat je auto is goedgekeurd, komt er nog een taak voor je bij en dat is bij de Belastingdienst een aangifte BPM doen. Hoe hoog de BPM is, is afhankelijk van de CO2 uitstoot van je auto. Op de website van de Belastingdienst staat exact aangegeven waar je op moet letten en hoe je aangifte voor de BPM doet. Auto´s die ouder zijn dan 30 jaar, zijn vrijgesteld van BPM.

Achtergrond
  • NL Beeld / Startraks Photo