Grote hoeveelheid auto's van Mercedes aan boord op brandend schip bij Ameland

Mercedes laat dit donderdag desgevraagd weten.

kustwacht

De brand die gisteren ontstond op het vrachtschip bij Ameland is nog steeds niet geblust. Inmiddels zijn de hulpdiensten zelfs gestopt met blussen aan de buitenzijde van het schip. Dit omdat moet worden voorkomen dat er overbodig veel water aan boord komt. De kustwacht schrijft donderdagmiddag dat de stabiliteit van het schip anders in gevaar wordt gebracht.

De Fremantle Highway, zoals het schip heet, heeft bijna 3.000 auto's aan boord en was onderweg van de Bremerhaven naar het Egyptische Port Said toen de brand uitbrak. Er is ondertussen nog steeds weinig bekend over de oorzaak van de brand en welke auto's precies aan boord zijn. Mercedes brengt nu echter naar buiten dat er honderden auto's van het merk op het schip staan.

Mercedes

Het merk uit Stuttgart meldt dat er 300 auto's van hen aan boord zijn. Nog altijd is onduidelijk welke merken verder aan boord van het schip vervoerd werden. BMW heeft laten weten nog contact te hebben met rederij K Lines om duidelijkheid te krijgen. Ook voor Volkswagen is het nog onduidelijk of er auto's aan boord zijn. Wél is duidelijk dat er van de 2857 auto's aan boord, 25 elektrisch zijn. Het vermoeden is dan ook dat één van de elektrische wagens de veroorzaker is van de brand. Dit is echter nog niet bevestigd.

Volgens De Telegraaf hebben Ford en Nissan aangegeven geen auto's aan boord te hebben. Stellantis, het moederbedrijf van merken als Peugeot, Alfa Romeo en Opel, verwacht ook geen auto's aan boord te hebben van de brandende Fremantle Highway. Hetzelfde geldt voor Toyota en Renault.

Tweede brand in korte tijd

De brand op de Fremantle Highway is de tweede op een autoschip met EV's aan boord in twee jaar. In februari 2022 werd de vergelijkbare Felicity Ace ook getroffen door een verwoestende accubrand. Ondanks constante bluswerkzaamheden bleef de brand maar oplaaien.

Door de aanzienlijke schade ging het schip uiteindelijk ten onder in de buurt van de Azoren. Op een diepte van drie kilometer kon ze niet geborgen worden. Uiteindelijk gingen er bijna 4.000 voertuigen verloren, waaronder de laatste serie van de Lamborghini Aventador. Gelukkig vielen er verder geen slachtoffers.

Nieuws
  • Kustwacht, kustwachtvliegtuig