Otmar Szafnauer aan de kant gezet door Alpine F1

De grote schoonmaak aan de top van Alpine gaat vrolijk verder. Na CEO Laurent Rossi is nu ook teambaas Otmar Szafnauer uit zijn functie ontheven. Samen met sportief directeur Alan Permane mag Otmar na de Grand Prix van België ander werk gaan zoeken.

Otmar Szafnauer aan de kant gezet door Alpine F1

Het Renault/Alpine fabrieksteam is decennia een zorgenkindje. Na de titels in 2005 en 2006 heeft de formatie uit Enstone de boel eigenlijk nooit weer op de rails gekregen. Na een stint als Lotus tussen 2011 en 2016 keerden de Renault-badges terug, maar de problemen van voor de exit bleven.

Zelfs na het vertrek van Cyril Abiteboul en de omdoping tot Alpine bleven de structurele problemen van het team bestaan: veel beloftes, hogen ambities en weinig resultaten. Het team wordt hierdoor eigenlijk niet eens serieus genomen als legitiem fabrieksteam.

Koppen rollen

Na 2.5 seizoenen met tegenvallende resultaten heeft de top van Alpine besloten dat er naar goed Frans gebruik koppen moeten gaan rollen. Eerder sneuvelde hardhandige CEO Laurent Rossi al op zijn eigen zwaard.

Nu is het de beurt aan de mensen op het volgende treetje van de organisatie. Teambaas Otmar Szafnauer en sportief directeur Alan Permane zijn na de Grand Prix van België niet meer welkom bij Alpine.

Grote schoonmaak

Voor Szafnauer komt er een vroegtijdig einde aan zijn slechts 1.5 jaar lange carrière bij Alpine. De 58-jarige Roemeense Amerikaan was eerder actief bij Racing Point / Force India, Honda en BAR. Het is op dit moment nog niet bekend of hij elders aan de bak zal gaan binnen de sport.

Alan Permane heeft in tegenstelling tot zijn voormalige chef een veel langere geschiedenis bij het team uit Enstone. De 56-jarige Brit begon al in 1989 bij het team, toen het nog onder de vlag van Benetton actief was. Permane overleefde twee aankopen en exits van Renault en de stint onder Lotus, maar moet van Alpine het veld ruimen.

Naast Szafnauer en Permane zal ook technisch directeur Pat Fry het team verlaten. De 59-jarige Brit met ervaring bij Benetton, McLaren, Ferrari en Manor Racing stapt volgend seizoen over naar het team van Williams.

Tijdelijke vervanger

Alpine heeft voor alle bovengenoemde posities nog geen permanente vervanger aangewezen. Bruno Famin, directeur van de power unit divisie in het Francy Viry-Châtillon, zal de taken van Szafnauer tijdelijk overnemen.

Famin diende tussen 2005 en 2019 als CEO van Peugeot Sport, waar hij in 1989 in dienst gekomen was als motor en versnellingsbakkenspecialist. Onder zijn leiderschap won het merk de 24 uur van Le Mans, de Pikes Peak International Hillclimb en de Dakar rally. Famin wordt bijgestaan door Alpine Academy-hoofd Julian Rouse, die de positie van Interim Sporting Director op zich neemt.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots