9 opvallende statistieken over het F1-seizoen tot nu toe

Ook zo dol op lijstjes? Dan

statistieken F1

Terwijl de coureurs en teams genieten van een welverdiende vakantie, zijn wij even in de statistieken van dit seizoen gedoken. We zetten een aantal opvallende bevindingen op een rijtje. Net als in het huidige klassement neemt Red Bull Racing een beetje de overhand, maar er zijn ook andere coureurs en teams met noemenswaardige cijfers achter hun naam. Niet allemaal even gunstig, maar een statistiek is een statistiek.

Q3 en het constructeurskampioenschap

1. Sergio Pèrez heeft dit seizoen net zo vaak Q3 gehaald als Nico Hulkenberg.

2. Williams is het enige team waarvan beide coureurs zonder strafpunten de zomerstop ingaan.

3. Als je de punten van Sergio Pèrez niet meerekent, maakt Max Verstappen Red Bull Racing momenteel alsnog constructeurskampioen. Het verschil met Mercedes is bij aanvang van de zomerstop 67 punten.

4. Verstappen won tot nu toe dit jaar races vanaf P1, P2, P6 en P9.

Rode vlaggenregen en meer Red Bull-superioriteit

5. Sinds het invoeren van de zomerstop is Red Bull Racing het enige team dat ongeslagen aan de vakantie begint.

6. Over 19 punten heeft Red Bull Racing net zoveel punten als de teams die aan het einde van vorig seizoen op plek 4 tot en met 10 stonden samen.

7. De Grand Prix van Australië gaat de boeken in als de race met de meeste rode vlaggen. Er werden drie rode vlaggen gegeven voor incidenten waar Alexander Albon, Kevin Magnussen, Logan Sargeant, Nyck de Vries, Esteban Ocon en Pierre Gasly bij betrokken waren.

8. De meeste straffen in een race voor een coureur werden ook uitgedeeld in 2023. Esteban Ocon kreeg er vijf naar z'n hoofd tijdens de Grand Prix van Oostenrijk.

9. Fernando Alonso vestigde door te starten tijdens de Grand Prix van België een nieuw record: Langste tijd tussen de eerste en laatste start. Of meest recente start in dit geval. Tussen zijn eerste start bij de Grand Prix van Australië in 2001 en de race op Spa vlak voor de zomerstop zaten maar liefst 8.183 dagen. Ook het record voor meeste seizoenen met minstens één start staat sinds dit seizoen op zijn naam. De Spanjaard verscheen in maar liefst 20 seizoenen aan de start.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool