Zakelijke voordelen elektrische auto’s: belastingvoordelen, imago en meer

De Nederlandse wegen worden steeds meer opgevuld door elektrische auto’s. Elektrische auto’s worden nou eenmaal populairder, onder zowel de particuliere als de zakelijke rijders. En over die laatste groep gesproken: je kunt profiteren van een boel voordelen als je als zakelijke rijder overweegt om in een elektrische auto te rijden. We zetten de voordelen ervan hieronder voor je op een rij.

Zakelijke voordelen elektrische auto’s: belastingvoordelen, imago en meer

De voordelen van rijden in een elektrische auto als ondernemer 

Zit jij eraan te denken om vaarwel te zeggen tegen jouw brandstofauto en wil je rijden in een elektrische auto? Dan kun je een elektrische auto leasen, wat een boel voordelen met zich meebrengt. Zo kun je genieten van het optimale rijcomfort, maar er komen ook een aantal zakelijke voordelen om de hoek kijken die we hieronder voor je hebben opgesomd

1. Belastingvoordelen 

Als je zakelijk in een elektrische auto gaat rijden, heb je recht op een aantal belastingvoordelen. Zo hoef je tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting, oftewel wegenbelasting, te betalen evenals de bpm. Dit kan je behoorlijk wat geld schelen in de maand. Toch blijft het hier niet bij: als zakelijke rijder in een elektrische auto heb je ook te maken met een verlaagde bijtelling. Normaal gesproken betaal je voor een brandstofauto 22 procent, terwijl je voor een elektrische wagen ‘maar’ 16 procent hoeft te betalen. Houd er wel rekening mee dat het bijtellingspercentage kan oplopen gedurende de jaren. 

Zit je eraan te denken om een elektrische wagen te leasen op basis van financial lease? Ook dan kun je profiteren van een aantal fiscale voordelen, zoals kosten die je fiscaal kunt aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan de renteaftrek en de terugvordering van de btw. Daarnaast ben je met financial lease direct economisch eigenaar van het elektrische voertuig en hoef je de auto na afloop van het contract niet meer in te leveren bij de leasemaatschappij.

2. Imago 

Moet jij regelmatig als ondernemer klanten, leveranciers of andere zakelijke relaties bezoeken en heb je hiervoor een auto nodig? Dan wil je natuurlijk wel gezien worden in een mooie auto die past bij de visie en missie van jouw onderneming. Wellicht staat duurzaamheid wel centraal bij jouw onderneming. Een elektrische auto kan in dat geval veel goeds doen: aangezien een elektrische auto minder belastend is voor het milieu, laat je met een elektrische auto zien dat jij als ondernemer ook aandacht schenkt aan het milieu en duurzamere keuzes wil maken. Een elektrische auto kan dus zeker een positief effect hebben op het imago van jouw bedrijf. 

3. Voordelig van A naar B

Zoals we allemaal wel weten hoef je de tank van een elektrische auto niet meer vol te gooien met benzine of diesel. In plaats van dat een elektrische auto rijdt op brandstof, rijdt de elektrische auto elektrisch. Je hoeft hiervoor alleen maar de auto op te laden aan een laadpaal bij jou thuis, op het werk of bij een openbare laadpaal. De kosten van het opladen zijn een stuk lager dan de huidige brandstofprijzen - ook al is thuis opladen nog wel een stukje goedkoper dan openbaar. Toch kun je met een elektrische auto een stuk voordeliger reizen van A naar B dan wanneer je kijkt naar een brandstofauto. Dat is zeker prettig als je heel wat kilometers moet afleggen voor zakelijke afspraken.

4. Minder onderhoudskosten

Laten we ook even kijken naar het kostenplaatje als het gaat om het onderhoud van de stekkerauto. Elektrische auto’s staan er namelijk om bekend dat ze minder onderhoud vragen dan een brandstofauto. Dit komt omdat een brandstofauto meer bewegende onderdelen bevat en bewegende onderdelen slijten eenmaal sneller, wat betekent dat deze onderdelen - over het algemeen - ook sneller aan vervanging toe zijn. Natuurlijk heeft een elektrische auto ook zo zijn nodige onderhoudsbeurten nodig, maar de kosten daarvan zijn wel vaak lager.