Schade! Productie VW Up definitief stilgelegd

Het ukkie van Volkswagen is niet meer. In de fabriek in de Slowaakse hoofdstad Bratislava is de laatste up! van de band gerold. Met de productiestop van het wagentje komt er een einde aan VW's bezetting van het A-segment.

Schade! Productie VW Up definitief stilgelegd

Na twaalf jaar trouwe dienst is het doek gevallen voor de Volkswagen up! De benjamin van het VAG-gamma kreeg in januari al een doodvonnis, maar de productie voor backorders bleef nog stug doorlopen. Tot nu toe. Volgens Autocar is in de fabriek in het Slowaakse Bratislava namelijk het laatste exemplaar van de band gerold. Daarmee komt een einde aan een van de meest populaire modellen van het merk.

Kleine auto, grote hit

De up! zag in 2011 het levenslicht als opvolger van de uit Brazilië geïmporteerde Fox. Een vrolijke en zuinige eenliter driecilinder met 60 of 75 pk, levendige wegligging, guitig uiterlijk, verbazende binnenruimte en lage prijs maakten van het model meteen een hit.

Ook in Nederland vond de kleine VW makkelijk kopers. Sinds 2011 zijn er maar liefst 97.760 exemplaren nieuw verkocht, om nog maar te zwijgen over broertjes Seat Mii en Skoda CitiGo. Een facelift in 2016 voegde een turboblokje met 90 pk toe, waardoor de up! een prettig scheurijzertje werd. Een overtreffende trap kwam tegelijkertijd met de 116 pk sterke up! GTI. Voor de groenere rijder met een kleine beurs was er vanaf 2014 de volledig elektrische E-up! in twee generaties.

Einde van een tijdperk

Net als zijn broertjes van Seat en Skoda krijgt de up! geen directe opvolger. Vanwege de flink gestegen productiekosten en strengere emissie-eisen zijn brandstofauto's in het kleinste segment simpelweg niet langer rendabel. Grotere crossovers en SUV's met vettere winstmarges hebben tegenwoordig de voorkeur.

Met het uitsterven van de up! blijft de Polo achter als nieuwe instapper van Volkswagen, maar ook die auto staat op de dodenlijst. Beide modellen moeten in de loop der tijd een volledig elektrische opvolger gaan krijgen in de vorm van de ID.1 en ID.2. Voor verbrandingsmotoren zal het verhaal in de lagere segmenten echter vroegtijdig aan een einde gaan komen.

Nieuws
  • Volkswagen