F-Type ZP Edition is laatste Jaguar sportwagen met verbrandingsmotor

Met een speciale versie van de F-Type coupe en cabrio neemt Jaguar afscheid van de traditionele sportwagen met verbrandingsmotor. De ZP Edition komt er in een zeer beperkte oplage.

F-Type ZP Edition is laatste Jaguar sportwagen met verbrandingsmotor

De aankomende elektrische revolutie in de westerse wereld laat voor niemand ruimte. Één voor één leveren roemruchte merken hun onderscheidenheid en identiteit in om aan Europese regelgeving te voldoen. Zo ook Jaguar.

Het iconische Britse luxemerk heeft toegezegd al in 2025 de overstap te maken naar een volledig elektrisch modellenaanbod. Dat betekent dat de traditionele sedans XE en XF, de E-Pace en F-Pace crossovers en de F-Type sportwagen op korte termijn zullen verdwijnen.

De allerlaatste

Jaguar trekt een jaartje te vroeg de champagne al open met de aankondiging van de F-Type ZP Edition. De auto is volgens het persbericht de allerlaatste Jaguar sportwagen met een verbrandingsmotor onder de kap.

De ZP is een afgeleide van de recent gepresenteerde E-Type ZP van restauratieafdeling Jaguar Classic, een recreatie van de eerste raceversie van dat legendarische model uit 1961. De F-Type is te krijgen in twee kleurcombinaties: Oulton Blue met een Mars Red en Ebony interieur en Crystal Grey met een Navy Blue en Ebony interieur. Van buiten is het speciaaltje te herkennen aan de handgeschilderde cirkels voor racenummers op de flanken, speciale wielen en een witte omlijsting van de grillle.

De ZP Edition is zowel als coupe als cabriolet te bestellen.

Geen echte knaller

De allerlaatste Jaguar sportwagen met een verbrandingsmotor verdient het om er met een knaller uit te gaan. Dat doet de F-Type ZP helaas niet. Onder de kap vind je dezelfde 575 pk, 700 Nm sterke vijfliter supercharged V8 die we kennen van de SVR, Project 7 en R75. Het blok maakt een sprint van nul naar honderd in 3.7 seconden en een elektronisch afgeregelde top van 300 kilometer per uur mogelijk.

Verzamelaarsobject

Jaguar zal wereldwijd slechts 150 exemplaren van de ZP Edition op kenteken laten zetten. Eigenaren van de eerder gepresenteerde 75 en R75 jubileumedities komen door het nieuwe model bedrogen uit: hen werd namelijk beloofd dat de 75 de laatste zou zijn.

Elke ZP Edition krijgt een plaatje in het interieur mee van de Special Vehicles Bespoke-divisie, waarop het productienummer vermeld is. Het merendeel van de bolides zal vanwege de verzamelwaarde waarschijnlijk achter slot en grendel verdwijnen. Over prijzen rept Jaguar geen woord.

Nieuws
  • Jaguar Cars