Jaguar ontwikkelt eigen platform voor volledige EV-transitie

Jaguar wil zich in 2025 gaan profileren als een elektrische Bentley en Rolls-Royce rivaal. Daarvoor is een volledig nieuw platform nodig. Na eerdere zorgen over het budget kiezen de Britten er toch voor om het zelf te doen.

Jaguar ontwikkelt eigen platform voor volledige EV-transitie

Jaguar staat bij veel mensen nog steeds bekend om gezapige, extreem comfortabele (en niet altijd even betrouwbare) luxesleeën met zeeën van leer, hout en vaak weinig ruimte aan boord. De stereotiepe Jaaaag-rijder moet binnenkort echter een ander adres gaan opzoeken. De Britten willen het roer namelijk rigoureus om gaan gooien in een poging 'Het Nieuwe Jaguar' neer te zetten. Het merk gaat zich vanaf 2025 richten op een volledig elektrisch aanbod en streeft een rivaliteit na met Bentley en Rolls Royce.

Jaguar wil de strijd aangaan met het elektrische Rolls Royce.

De juiste proporties

Bij de aankondiging van de plannen vorig jaar gaf CEO Thierry Bolloré nog aan dat Jaguar op zoek moest naar extern bedrijf om een EV-platform in te kopen. Dat plan is echter in de prullenbak gegooid. De reden hiervoor is erg simpel: bij een extern platform heeft is het merk gebonden aan bepaalde maten en proporties.

Deze zouden volgens Bolloré niet bij de exotische proporties van de komende modellen passen, zo vertelde hij in gesprek met Jaguar-investeerders en Autocar:

"Wat betreft het nieuwe Jaguar, we maken unieke proporties een prioriteit. Dat is de reden waarom we het op dit moment zelf doen. De proporties zijn cruciaal om te krijgen wat we willen van Jaguar. Het platform is een gevolg van de proporties die we besloten hebben. Ze zijn absoluut op maat gemaakt."

Breken met tradities

Bolloré wil boven alles af van het Jaaag-imago om het merk te helpen hoger op te klimmen. Referenties naar het verleden moeten ten alle tijden achterwege blijven. De bekende vier ronde koplampen en karakteristieke daklijn die we van de oude XJ's kennen komen dus nooit meer terug:

"[Jaguars worden] duidelijk verschillende auto's zonder overlap. [Ze worden] heel moderne luxewagens die van niets een kopie zijn wat betreft stijl of design. [Het is] de top van technologie en verfijning, maar niet achteruit kijkend."

Het tij keren

Om de transitie naar een volledig elektrisch modellenaanbod mogelijk te maken zet Jaguar de rem op alle nieuwe modellen tot 2025. De komende drie jaar komt er dus niets nieuws meer uit de fabriek. De huidige I-Pace EV zal wel meegaan in het nieuwe tijdperk, maar wordt gezien als een restant van het 'oude' Jaguar. Door het merk om te vormen als topklasse EV-producent hoopt Jaguar het tij te keren. De verkoopcijfers van 2021 bereikten een dieptepunt dat niet meer gezien is sinds 2013.