Bijzonder: Jaguar-Land Rover moet betrouwbaar gaan worden

Verse CEO Thierry Bolloré wil eens en voor altijd het vooroordeel wegnemen dat Britse auto's van ellende uit elkaar vallen. Met een nieuwe organisatiestructuur moeten de producten van JLR van topkwaliteit worden.

Bijzonder: Jaguar-Land Rover moet betrouwbaar gaan worden

Britse auto's zijn in de volksmond veel dingen: elegant, smaakvol, comfortabel, sportief, noem maar op. Termen die je niet snel terugvindt in dat rijtje zijn 'degelijk' en 'betrouwbaar'. Dat soort zaken schrijven we meestal (soms ten onrechte) toen aan het blik dat bij de oosterburen van de band rolt.

Franse slag

Dat zint de recent ingehuurde CEO van Jaguar-Land Rover totaal niet. Thierry Bolloré wil de merken in zijn portfolio net zo 'premium' maken als ze zich voordoen. Ondanks de relative financiële stabiliteit onder Indiase gigant TATA wil het met de bouwkwaliteit en betrouwbaarheid nog steeds niet lukken bij JLR. De Fransman heeft vrijwel meteen na zijn aanstelling de bezem gehaald door de organisatie.

Nieuwe positie

Met name Land Rover doet het al jaren slecht wat betreft garantieclaims en klanttevredenheid. In 2018 werd er bij het Chinese hoofdkwartier in Shanghai zelfs geprotesteerd door ontevreden eigenaren. Om dit soort sores te voorkomen heeft Bolloré een nieuwe positie gecreëerd: Executive Director of Company Quality and Customer Satisfaction.

Bolloré wees het nieuwe stoeltje toe aan Nigel Blenkinsop. Vanuit zijn positie zal Blenkinsop streng toezicht houden op de de kwaliteit van de producten en waar nodig direct rapportage uitbrengen richting Thierry Bolloré. Door de lijntjes zo kort mogelijk te houden moet JLR in korte tijd verbeteringen kunnen realiseren.

De toekomst

Uiteraard zijn het niet alleen de huidige problemen die JLR wil oplossen. Door de ontwikkelingsprocessen te veranderen moeten de issues waar de merken nu onder lijden in de toekomst voorkomen worden.

Met verbeterde productietechnieken, betere integratie en beter doordachte componenten moet de volgende generatie Jaguars en Land Rovers meteen als kwaliteitsproducten van de band rollen.

Nieuws
  • Jaguar-Land Rover