Jaguar wordt dit jaar een puur SUV-merk

De klassieke Jaaaag gaat dit jaar gewoon verdwijnen. Traditionele modellen zoals de F-Type, XE en XF komen in juni aan hun einde.

Jaguar wordt dit jaar een puur SUV-merk

Zeg je Jaaag, dan komt er eigenlijk altijd eenzelfde soort auto in beeld: een lage, lange, luxe sedan. Naast sportieve GT's als de E-Type, XJ-S en XK8 heeft het Britse merk immers altijd gesteund op dat type auto.

De iconische XJ werd immers tussen 1968 en 2009 in vrijwel ongewijzigde vorm geproduceerd. De auto was daardoor in één oogopslag te herkennen als een Jaguar.

SUV-only

Het traditionele imago van Jaguar wordt binnenkort echter bij het grofvuil gezet. Vanaf juni zal het markante Britse merk zich namelijk exclusief gaan richten op de productie van SUV's.

De inmiddels sterk verouderde XE, XF en F-Type worden op dat moment namelijk geschrapt uit het gamma. Verstokte sedan en GT-rijders kunnen nog nieuwe Jags bestellen, maar zitten wel vast een een paar vooraf bepaalde specificaties. Je eigen auto naar wens samenstellen is er dus niet meer bij.

De toekomst

Verstokte Jag-rijders hebben de komende tijd dus niet zoveel te zoeken in de showroom. Door het schrappen van de klassieke modellen blijven alleen de E-Pace, F-Pace en de volledig elektrische I-Pace over. Het trio van SUV's krijgt pas volgend jaar gezelschap van een nieuw model, een vierzits elektrische GT in de stijl van de Porsche Taycan.

Verdere, niet nader bevestigde plannen zouden wijzen op een topklasse SUV om de Bentley Bentayga mee te bevechten, en een langverwachte XJ-opvolger. Dat iconische naamplaatje was al gereserveerd voor een elektrische limousine, maar het project werd in 2021 beëindigd ten faveure van het nieuwe JEA-platform.

Nieuws
  • Jaguar