Vorig jaar kregen we nog fijntjes te horen dat Nederlanders niet hard genoeg rijden. Vanwege conservatieve en oplettende automobilisten liep de staatskas namelijk veel teveel geld mis.
In een poging de voor de overheid natuurlijke balans te herstellen kwam er de flexflitser. Deze mobiele flitspalen zouden continu verplaatst worden om de automobilist te verrassen en meer geld op te kunnen strijken. Oh, en de verkeersveiligheid werd er ook mee verbeterd, natuurlijk.
5 miljoen
De flexflitsers werden aanvankelijk voorzichtig ingezet in een proefperiode. De 28 exemplaren die sindsdien in roulatie zijn hebben hun waarde inmiddels echter al bewezen. De palen zorgen voor veel meer onaangename paarse enveloppen op de mat dan hun vaste soortgenoten.
Een proef op de A1 leverde in een paar maanden tijd 90.000 boetes ter waarde van 5 miljoen euro op.
Het OM heeft daarom besloten het aantal flink uit te breiden. De voorraad wordt aangevuld van 28 naar 125 flexflitsers. Dat zijn er bijna vijf keer meer. Je zult binnenkort dus nog veel meer moeten gaan opletten.
Alles voor de veiligheid
Volgens landelijk verkeersofficier Achilles Damen is de extra cashflow van de flexflitsers eigenlijk helemaal niet belangrijk. De eerder genoemde proef op de A1 toonde namelijk aan dat er een 66 procent minder overtredingen gepleegd werden nadat de boetes uitgedeeld waren. Vooral die afname is voor Damen essentieel, zo verklaarde hij aan De Telegraaf:
"De automobilist is hardleers. Vandaar dat we onze aanpak gaan intensiveren om het [verkeer] veiliger te maken. Het gaat ons puur om het veiliger maken en boetes werken daarbij kennelijk goed. In de volksmond wordt gezegd dat de flitspalen en trajectcontroles een melkkoe voor de overheid zijn, maar als iedereen zich netjes aan de regels houdt, snijdt dat geen hout. Zorg ervoor dat je met z’n allen veilig thuiskomt."
- NL Beeld / Regiofotografie