Deze 1.300 pk sterke Chinese EV heeft een 'Räikkönen-modus'

Met de Zeekr 001 FR kun jij je ook even een ijskoude raceFin voelen. De super-EV heeft namelijk een heuse Räikkönen-modus.

Deze Chinese EV heeft een 'Räikkönen-modus'

In de EV-wereld kan het soms lastig zijn om je te onderscheiden: iedereen gebruikt immers ruwweg hetzelfde concept. Met een sprankelende persoonlijkheid als merkambassadeur kom je al een heel eind. Chinese Tesla-concurrent Zeekr koos daarom voor een van de meest aansprekende karakters in de autowereld: Kimi Räikkönen.

Sneller dan verwacht

De wereldkampioen van 2007 mag zich tegenwoordig Chief Performance Advisor noemen van het elektrische luxemerk. Het eerste product met Kimi's handtekening werd onlangs al gepresenteerd: de brute 001 FR. De super-EV zou aanvankelijk 1.265 pk krijgen om de aanval te openen op de Tesla Model S Plaid.

Het werden uiteindelijk echter 1.318 elektrische paarden. Echt concrete prestatiecijfers heeft de dochteronderneming van Volvo-eigenaar Geely echter niet. De beloofde 0-100 tijd van 'minder dan 2.02 seconden' is namelijk gebaseerd op een rollende start. Daar hebben we dus niet zoveel aan.

Räikkönen Mode

Volgens Zeekr heeft Kimi enorm veel invloed gehad op de prestaties en rij-eigenschappen van de 001 FR. De betrokkenheid van de Fin lijkt zich echter te beperken tot de 'Räikkönen Mode'.

Dat is geen prestatieverhogende setting zoals BMW's M-mode of Tesla's Ludicrous Mode, maar een thema voor het infotainment systeem. Zeekr vertelt ons dat het speciaal voor mensen is die echt tot de limiet willen gaan.

99 per maand

Zeekr houdt de productie van de 001 FR op een laag pitje met 99 exemplaren per maand. De Chinese prijs is een forse 769.000 yuan, omgerekend zo'n 100.000 euro. Ter vergelijking: de standaard 001 met 545 pk moet in Nederland minimaal 62.490 euro kosten. Het basismodel doet de 0-100 sprint in 3,8 seconden. Met een staande start.

Met dank aan een 100 kwH accupakket en een 800 volt-laadsysteem kun je de Zeekr binnen een kwartier van 10 tot 80% volladen. De actieradius van de FR is niet bekendgemaakt, maar met de 001 moet je zo'n 620 kilometer ver gaan komen.